Hyalinobatrachium dianae – o nouă broscuță de sticlă

H. dianae
Hyalinobatrachium dianae / foto Kubicki et al.

În pădurile tropicale din Costa Rica, cercetătorii au descoperit o specie necunoscută de „broască de sticlă” și au denumit-o Hyalinobatrachium dianae – broasca hialină a Dianei. Noua specie se deosebește de alte broscuțe translucide printr-o serie de caracteristici morfologice și genetice, dar pentru marea majoritate se remarcă prin asemănarea cu Kermit Broscoiul, personajul Păpușilor Muppets.

Speciile din familia de amfibieni Centrolenidae sunt cunoscute în mod comun sub denumirea „broaște de sticlă” datorită aspectului translucid. Genul Hyalinobatrachium (batracian hialin, „broască transparentă ca sticla”) se remarcă prin abdomenul transparent care oferă o imagine unică asupra organelor interne.

Hyalinobatrachium dianae a fost descrisă pe baza a șase exemplare colectate din trei locații diferite de-a lungul versanților caraibieni din Costa Rica, la altitudini cuprinse între 400 și 900 metri deasupra nivelului mării. Ultima specie nouă de broască de sticlă din Costa Rica a fost descoperită în 1973, iar H. dianae este cea de-a paisprezecea descrisă în această țară și una dintre cele aproape 30 de specii ale genului Hyalinobatrachium cunoscute în prezent.

Specia a fost denumită în onoarea mamei coordonatului cercetării, Janet Diane Kubicki, iar descrierea completă a fost publicată în jurnalul Zootaxa sub titlul „A new species of glassfrog, genus Hyalinobatrachium (Anura: Centrolenidae), from the Caribbean foothills of Costa Rica”. În clipul următor sunt prezentate mai multe imagini cu noua broscuță de sticlă, atât în habitatul natural, cât și în laborator.

Surse: Zootaxa, Costa Rican Amphibian Research Center