Hydrolagus erithacus – un nou „rechin fantomă” din oceanele sudice

Hydrolagus erithacus
Hydrolagus erithacus / foto Kristin Walovich

Hydrolagus erithacus este numele unui nou „rechin fantomă”, o specie a ordinului Chimaeriformes descrisă recent. Descoperit la adâncimi de peste 470 metri, peștele este al doilea ca mărime printre așa numiții „rechini fantomă” și a cincizecea specie descrisă până acum. Datorită dinților proeminenți specia a fost inclusă în genul Hydrolagus, ce s-ar traduce drept „iepure de apă”.

Specimenele care au condus la descrierea speciei au fost capturate la adâncimi cuprinse între 470 și 1000 metri în partea de Sud-Est a Oceanului Atlantic și regiunea de Sud-Vest a Oceanului Indian. Deși sunt numiți „rechini fantomă”, peștii din ordinul Chimaeriformes nu sunt în fapt rechini (ordinul Selachimorpha), ci pești cartilaginoși înrudiți cu rechinii și pisicile de mare. Speciile din genul Hydrolagus se disting prin dinții proeminenți, ce amintesc de incisivii iepurilor (hydro = apă, lagus = iepure).

Hydrolagus erithacus măsoară aproximativ 1 metru, fiind cea de-a doua specie de „rechin fantomă” ca mărime. De asemenea, Hydrolagus erithacus este specia cu numărul 50 în ordinul Chimaeriformes. De obicei, aceste specii trăiesc la adâncimi mari, fapt ce le-a adus porecla de „fantome” și le face dificil de studiat. Față de rechini și pisici de mare, aceste specii se remarcă prin pielea netedă, fără solzi, precum și prin folosirea înotătoarelor pectorale ca principal mijloc de propulsie.

Descrierea completă a speciei a fost publicată sub titlul „Hydrolagus erithacus sp. nov. (Chimaeriformes: Chimaeridae), a new species of chimaerid from the southeastern Atlantic and southwestern Indian oceans” în jurnalul științific Zootaxa.
Sursă: Zootaxa