Hyorhinomys stuempkei – șobolanul cu rât din Sulawesi

Hyorhinomys
Hyorhinomys stuempkei / foto Museum Victoria
În pădurile din Insula Sulawesi (Indonezia), cercetătorii au descoperit un rozător ciudat pe care l-au poreclit „șobolanul cu rât”. Descris sub denumirea științifică Hyorhinomys stuempkei, rozătorul se remarcă prin nările ce amintesc de botul unui porc, urechile mari și coada lungă. Din păcate, cercetătorii nu par să fi luat în considerare importanța studierii unor specimene vii, toate cele cinci exemplare descoperite fiind acum conservate într-un muzeu din Indonezia.

Cercetători din Australia, SUA și Indonezia se aflau într-o expediție de prospectare a Muntelui Dako, în regiunea Tolitoli din Insula Sulawesi, iar la o altitudine de cca. 1600m au descoperit un rozător neobișnuit. Chiar dacă pare să fie un „șobolan”, rozătorul nu face parte din genul Rattus, ci se aseamănă cu alți așa ziși „șobolani chițcani” din insulă, cum ar fi Melasmothrix naso.

Aceștia se remarcă prin trăsăturile ce îi apropie de familia Soricidae, mamifere insectivore cu botul alungit, iar particularitățile lor sunt puse pe seama endemismului ce caracterizează insula. Față de celelalte specii înrudite, Hyorhinomys stuempkei are câteva caracteristici distincte. În primul rând, are un nas mare, aplatizat și rozaliu, cu nări orientate frontal, ce amintesc de râtul unui porc. Totodată, față de alte specii de pe insulă, Hyorhinomys are urechi extrem de mari și incisivi inferiori de mari dimensiuni.

Pentru moment, se cunosc foarte puține despre această specie și distribuția ei în pădurile din Sulawesi. Zona este greu accesibilă, cea mai apropiată așezare umană fiind situată la aproximativ 2 ore de drumeție prin pădurea pluvială montană. Specimenele colectate păreau să fie bine hrănite, cântărind aproximativ 250 grame. Din păcate, toate exemplarele descoperite sunt acum conservate într-un muzeu. Noua specie a fost descrisă în studiul „A hog-nosed shrew rat (Rodentia: Muridae) from Sulawesi Island, Indonesia”, publicat în revista Journal of Mammalogy.

Surse: Journal of Mammalogy, Museum Victoria