Imaginile săptămânii – Erupții solare, Atolul Bikini după 60 de ani, Cea mai mare alunecare de teren

Cele mai interesante imagini ale săptămânii trecute prezintă erupții solare de mare intensitate, fenomene meteo extreme, relieful de pe Marte, aventurile Google Street View în regiunile polare și o vietate marină despre care s-a spus că ar fi cel mai frumos animal pe care nu l-am văzut până acum. Ca de obicei, avem câteva imagini deosebite din spațiu, dar și alte imagini și clipuri care merită văzute.

Pe lângă cel mai mare meteorit care a lovit Luna, săptămâna aceasta NASA a publicat un clip cu asteroidul 2006 DP14 cu o lungime de 400m și o lățime de 200m. Cum apărarea împotriva asteroizilor e încă în stadiul de proiect, putem să ne considerăm norocoși că 2006 DP14 a trecut la o distanță de aproape 2,4 milioane km de Pământ.

În data de 24 februarie 2014 a avut loc o puternică erupție solară încadrată în categoria X4.9, unde X reprezintă cele mai intense erupții solare iar o erupție X4.9 este de 4,9 ori mai puternică decât una clasificată X1. NASA a pus la dispoziție un clip și o imagine ce prezintă erupția în diferite lungimi de undă ale luminii.

eruptie solara
Erupția solară din 24 februarie 2014 / imagine NASA/SDO

La doar o zi, pe 25 februarie, NASA a surprins o altă erupție încadrată în categoria X4. Astfel de evenimente au condus la apariția unor aurore boreale spectaculoase în Marea Britanie.

Pe Marte, Curiosity a fotografiat o formațiune interesantă de roci în apropierea muntelui Sharp.

Muntele Sharp, Marte
Muntele Sharp, Marte / imagine NASA/JPL-Caltech

Coreea de Nord se vede din spațiu ca o pată întunecată între China și Coreea de Sud.

Coreea de Nord
Coreea de Nord văzută din spațiu (în centrul imaginii) / imagine NASA

Satelitul Landsat 8 a fotografiat în Alaska cea mai mare alunecare de teren din ultimii patru ani, cca. 68 milioane de tone de sedimentele fiind purtate pe o distanță de 7,4 km, conform NASA.

Mount La Perouse, Alaska
Mount La Perouse, Alaska / imagine NASA/Jesse Allen/Robert Simmon

1 martie 1954 a fost data la care armata SUA a detonat cea mai puternică bombă atomică în Atolul Bikini, dintr-o serie de 23 de teste nucleare efectuate în perioada 1946 – 1958. Urmele exploziei din 1954 sunt încă vizibile, atolul fiind declarat „nelocuibil” și inclus în patrimoniul UNESCO pentru a reaminti distrugerile provocate de cursa de înarmare nucleară din timpul Războiului Rece.

Atolul Bikini
Atolul Bikini la 60 de ani de la explozia nucleară / imagine NASA/Jesse Allen/Robert Simmon

California a fost afectată de secetă în luna ianuarie, așa cum se poate vedea din animația comparativă cu perioada similară a anului trecut.

California
Seceta care a afectat California / imagine NASA

După secetă au venit furtunile, în luna februarie California fiind sub influența curenților tropicali și a fenomenului „Pineapple Express”, un flux de nori care se deplasează printr-un coridor restrâns.

Camera web amplasată pe Vulcanul Poas din Costa Rica a reușit să surprindă o erupție care a aruncat cenușă la 300m în aer. Camera a supraviețuit experienței și continuă să transmită în direct.

Vulcanul Poas din Costa Rica
Vulcanul Poas din Costa Rica / imagine OVSICORI

Google Street View s-a aventurat în zonele arctice pentru a face poze urșilor polari.

Google Street View BuggyOne în Manitoba, Canada
Google Street View BuggyOne în Manitoba, Canada (26 februarie 2014) / imagine Google

Sapphirina copepod sau „safirul de mare” este o vietate care își schimbă culoarea semănând cu o piatră prețioasă, săptămâna aceasta primind titlul de „cel mai frumos animal pe care nu l-am văzut până acum”.

Am mai văzut imagini cu stoluri uriașe de grauri, iar acum avem și un clip filmat în data de 28 februarie în Hereford, Anglia.

Parcul național Yosemite este un loc excelent pentru drumeții, iar fotografii Colin Delehanty și Sheldon Neill doresc să demonstreze asta într-un clip alcătuit din imagini obținute pe parcursul a 10 luni.