Imaginile săptămânii – Campionatul Mondial de Fotbal din spațiu

football space
Astronauții joacă fotbal / imagine NASA

Săptămâna trecută a fost marcată de câteva știri controversate, cum ar fi cea despre prima inteligență artificială care trece „testul Turing” sau mormântul lui Vlad Țepeș la Napoli, dar și de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. Adidas susține că noua minge oficială Brazuca este mult mai bună decât precedentele, iar Proiectul Walk Again a realizat un exoschelet care a ajutat o persoană paralizată să dea o lovitură de începere simbolică CM 2014, așa cum se poate observa din clipul următor.

NASA și ESA s-au întrecut în a furniza o serie de imagini și clipuri legate de Campionatul Mondial, inclusiv astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale trimițând un mesaj și demonstrând cum se poate juca fotbal în spațiu.

Cercetătorii de la NASA Ames Research Center au testat Brazuca în tunelul aerodinamic.

Iată și toate cele 12 stadioane ale Cupei Mondiale așa cum se văd din spațiu, cu ajutorul imaginilor obținute de sateliți.

NASA a publicat o imagine cu Rio de Janeiro și Sao Paulo observate de pe Stația Spațială Internațională

precum și localizarea orașelor în care se desfășoară Campionatul Mondial într-o imagine intitulată „Brazilia noaptea” realizată în 4 august 2013.

Pe lângă toate aceste imagini și clipuri legate de CM2014, săptămâna aceasta NASA a publicat prima imagine a trecerii unei planete prin fața Soarelui de pe o altă planetă decât Terra. În clip se poate observa tranzitul planetei Mercur în data de 3 iunie 2014 așa cum a fost observat de robotul Curiosity de pe Marte.

Asteroidul 2014 HQ124, poreclit „Bestia”, a trecut cu bine pe lângă Terra, iar NASA a folosit radarul Goldstone pentru a obține mai multe date despre el. În data de 8 iunie 2014, când se afla la o distanță cuprinsă între 1,39 și 1,45 milioane de km față de Pământ, asteroidul părea un obiect neregulat cu o lungime de cel puțin 370m.

Sonda spațială Rosetta a efectuat cu succes prima ajustare de traiectorie majoră pentru a intercepta cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, așa cum ne povestește Agenția Spațială Europeană în următorul clip.