Imaginile săptămânii – Cel mai mare crater nou de pe Marte

Săptămâna ar fi trebuit să se încheie cu o spectaculoasă ploaie de stele, dar Camelopardalidele au fost mult mai puțin intense decât estimaseră astronomii. Totuși, a fost o săptămână în care am aflat ceva nou despre pasărea Kiwi și misterul evoluției marilor păsări care nu zboară, noi ipoteze privind formarea „cercurilor zânelor” din Africa, precum și cele mai interesante zece specii noi, descoperite în ultimul an. Alte știri și povești interesante pot fi rezumate în imaginile săptămânii.

Folosind sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter, cercetătorii NASA au descoperit un crater recent pe Marte, considerat cel mai mare crater din Sistemul Solar pentru care există imagini înainte și după impact. Craterul are un diametru de aproximativ 49m și s-a format în urma impactului cu un meteorit în data de 27 martie 2012.

biggest Mars crater
Cel mai mare crater nou de pe Marte / imagine NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Mars Weathercam Helps Find Big, New Crater

Cu ocazia „Zilei Pământului”, NASA a rugat publicul să trimită autoportrete din toată lumea, 36422 de imagini fiind ulterior combinate într-o panoramă imensă.
NASA’s Earth Day Global Selfie 2014

Inundațiile au devastat Balcani, iar proporția dezastrului a fost observată cu ajutorul sateliților. Imaginea următoare a fost realizată de satelitul NASA EO-1 și prezintă inundațiile provocate de râul Sava în orașul Vidovice din Bosnia și Herțegovina, în data de 23 mai 2014.

Sava flood Vidovice
Inundații în Vidovice / imagine NASA

Alte regiuni ale Terrei sunt afectate însă de secetă, iar lacul Powell din Parcul Național Glen Canyon, SUA, a ajuns la 42% din capacitate în data de 20 mai 2014. Deși este normal ca volumul de apă din lac să varieze în timp, nivelul actual este rezultatul mai multor ani de secetă. Evoluția lacului Powell în timp poate fi vizualizată cu ajutorul unei secvențe de imagini Google Earth.

lake Powell
Partea de nord a Lacului Powell / imagine NASA

Vremea uscată și activitățile umane au provocat focuri de vegetație în peninsula Kenai, în sudul regiunii Alaska. Imaginea în culori false a fost surprinsă de satelitul Landsat 8 în data de 20 mai 2014. Incidentul a fost denumit „Funny River Fire” și nu este încă sub control.

Funny River Fire Alaska
„Funny River Fire” din satelit / imagine NASA
Kenai Alaska
Incendiile de vegertație din peninsula Kenai, Alaska / imagine inciweb.org

Tot în Alaska, vulcanul Shishaldin din insula Unimak este considerat a fi aproape de o erupție, vulcanologii observând intensificarea activității. În imagine, realizată de satelitul Landsat 8 în data de 14 mai 2014 mai, poate fi observat lacul Turqouise din caldera Fisher.

Shishaldin
Vulcanul Shishaldin, Alaska / imagine NASA

O nouă misiune a început pe Stația Spațială Internațională, iar comandantul a postat câteva imagini interesante pe Instagram:
Soarele răsare deasupra Statelor Unite

Contrastul dintre apă și nisipul din Sahara de Vest

Angajații companiei Wessex Water din Marea Britanie au descoperit pe acoperișul unei clădiri un exemplar dintr-o specie rară de orhidee – Ophrys sphegodes (early spider orchid).

Spectacolul ploii de stele Camelopardalide nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, așa cum se poate observa din clipul surprins de observatorul NASA Allegheny și în imaginile astronomilor amatori.

Pentru cei care apreciază stelele căzătoare, fotograful Thomas O’Brien a alcătuit o selecție cu imaginile surprinse în timpul ploilor de meteori Perseide, Geminide și Leonide din ultimii 7 ani, clipul fiind disponibil la rezoluție HD.

La final, culorile Indiei de nord la rezoluție 4K.

updated