Imaginile săptămânii – Curcubeu deasupra dunelor de nisip

În ultima săptămână am aflat care este cel mai rapid animal din lume, am văzut imagini în premieră ale mediului intergalactic și cum arată un vulcan de asfalt în adâncurile oceanului. Sateliții și sondele spațiale au trimis noi imagini interesante din spațiu, iar eclipsa parțială de Soare a putut fi urmărită în direct, cu ajutorul mai multor observatoare terestre. Ulterior, Agenția Spațială Europeană a publicat un clip cu imaginile surprinse de satelitul Proba-2 din spațiu.

Sonda spațială Cassini, care explorează planeta Saturn, a reușit să surprindă și Uranus. În imaginea pusă la dispoziție de NASA, Uranus apare ca un punct luminos față de inelele lui Saturn.

Saturn si Uranus
Inelele lui Saturn și Uranus / imagine NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Astronomii au descoperit cu surprindere că „tânăra” galaxie S0901 (SDSS090122.37+181432.3) se comportă similar unor galaxii mult mai vechi, sfidând observațiile și modelele cunoscute până acum. Până să ajungă pe Terra, lumina galaxiei S0901 a călătorit prin spațiu 10 miliarde de ani, iar astronomii o pot observa la începuturile existenței sale.

SDSS090122.37+181432.3
Galaxia S0901 este arcul din stânga zonei centrale luminoase / imagine NASA/STScI

NASA a publicat o imagine care surprinde relieful carstic din provincia Guangxi, China. Fotografia a fost realizată de satelitul Landsat 8 în data de 8 octombrie 2013.

relief carstic
Relief carstic în provincia Guangxi, China / imagine NASA

Vulcanul Ubinas, considerat cel mai activ din Peru, a fost observat în data de 28 aprilie 2014 de către instrumentul ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) aflat la bordul satelitului Terra. Imaginea în culori false arată norul de cenușă, iar zonele colorate în roșu reprezintă vegetația.

vulcanul Ubinas
Vulcanul Ubinas, Peru / imagine NASA

În perioada 27 – 29 aprilie, sudul și estul SUA au fost afectate de tornade, evoluția putând fi urmărită în animația următoare, realizată cu ajutorul datelor transmise de satelitul NOAA GOES.

Beta Pictoris b este prima planetă din afara Sistemului Solar pentru care astronomii au stabilit durata unei zile, iar ESO ne invită la o călătorie virtuală de aproximativ 63 ani lumină până în constelația Pictorul.

Șapte zimbri din crescuți de Royal Zoological Society din Scoția au fost trimiși în Parcul Natural Vânători-Neamț pentru a fi reintroduși treptat în mediul natural. În Europa, zimbrul (Bison bonasus) a fost declarat specie dispărută în 1927, dar acum se încearcă reintroducerea în natură în mai multe țări.

zimbri
Zimbrii din Scoția trimiși în România / imagine Royal Zoological Society of Scotland

National Park Foundation a publicat câștigătorii concursului Share The Experience 2013, printre mențiuni aflându-se și fotografia următoare, realizată de Eric Magayne în parcul național Great Sand Dunes.

Great Sand Dunes rainbow
Curcubeu deasupra dunelor de nisip / imagine Eric Magayne

Biologul Carlos de la Rosa a surprins un fluture (Dryas iulia) și o albină (Centris sp.) ce par să soarbă lacrimile unui caiman (Caiman crocodilus) pe râul Puerto Viejo din Costa Rica.


updated