Imaginile săptămânii – Fenomene meteo extreme

Dacă săptămâna trecută am putut observa uraganul Arthur din spațiu, ultimele șapte zile au adus și alte fenomene meteo extreme: super-taifunul Neoguri în Japonia, nori asperatus în SUA, nori iridescenți în Nepal și grindină în Siberia. Pentru a fi încadrată în categoria „super taifun”, o furtună trebuie să atingă viteze ale vântului de cel puțin 65m/s. Neoguri a fost clasificat drept super taifun în data de 7 iulie, vântul atingând o viteză de 240km/h.

super-taifun
Super-taifunul Neoguri la lumina Lunii / imagine NASA

Neoguri a fost observat din spațiu de instrumentul VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) de pe satelitul Suomi-NPP (Suomi National Polar-orbiting Partnership)

de sateliții EUMETSAT MT-SAT și Meteosat-7 între 04.07.2014 și 08.07.2014

satelitul NASA TRMM care a confirmat precipitații de peste 117 mm/h și o înălțime a furtunii de 16,3 km

dar și de la bordul Stației Spațiale Internaționale, prin fotografiile realizate de astronauții Alexander Gerst și Reid Wiseman

undulatus asperatus
Nori asperatus / imagine Alex Schueth

Norii asperatus (Undulatus asperatus) nu sunt încă recunoscuți oficial, dar oferă un spectacol deosebit, așa cum se poate observa din time-lapse-urile realizate în data de 7 iulie în Lincoln.


Fotograful Oleg Bartunov a reușit să surprindă imaginea aproape ireală a unor nori iridescenți deasupra vârfului Thamserku din Nepal.


Ceea ce părea o zi însorită în Siberia, cca. 20 de grade Celsius, s-a transformat rapid într-o scenă dintr-un film apocaliptic atunci când a început grindina. Dimensiunea bucăților de gheață poate fi observată în clipul înregistrat de Ruslan Sokolov.

Grindină în Siberia / imagine Ruslan Sokolov
Grindină în Siberia / imagine Ruslan Sokolov


În perioada 1- 11 iulie 2014, Observatorul Dinamicii Solare (SDO) a surprins mai multe pete solare

dar și o erupție solară puternică în data de 8 iulie.

National Park Service, agenția responsabilă de parcurile naționale din SUA, a publicat un clip cu imagini din Lassen Volcanic National Park, o zonă vulcanică din Nord-Estul statului California.

În data de 8 iulie, cercetătorii Scripps Institution of Oceanography (UC San Diego) au filmat un banc de hamsii foarte aproape de mal. De obicei, această specie preferă apele mai reci, iar oamenii de știință nu știu încă de de bancul s-a deplasat atât de aproape de țărm.

Agava americană (Agave americana) este o specie remarcabilă, iar specimenul aflat la Grădina Botanică Matthaei (University of Michigan) o dovedește perfect. Planta a înflorit pentru prima și ultima dată în 80 de ani.