Imaginile săptămânii – Fulger văzut din spațiu, Meteorit în Canada, GLIMPSE360

Săptămâna a debutat cu o descoperire astronomică remarcabilă, prima dovadă directă a inflației cosmice, dar nu a fost singurul eveniment ce merită menționat. NASA a publicat date privind temperaturile în sezonul de iarnă, Calea Lactee și polul nord lunar, iar camere de supraveghere din Canada au surprins un meteorit.
Chiar și poliția londoneză a postat imagini interesante pe Instagram, cum ar fi cele realizate din elicopter înfățișând capitala britanică acoperită de ceață.

Iarna a trecut, iar NASA a realizat o evaluare a temperaturilor înregistrate la nivel global în perioada decembrie 2013 – februarie 2014. Conform National Climatic Data Center (NCDC), sezonul de iarnă 2013 -2014 s-a situat pe locul 10 în topul celor mai călduroase ierni din istoria modernă, temperaturile fiind cu 0,87 grade Celsius mai mari decât media din secolul 20. În Europa, Austria și Olanda au avut parte de cea de-a doua cea mai călduroasă iarnă, din cele înregistrate până acum. O imagine completă este disponibilă pe pagina NASA.

Iarna 2013 - 2014 în Europa
Iarna 2013 – 2014 în Europa / imagine NASA

În medie, în întreaga atmosferă terestră se produc cca. 50 de fulgere pe secundă, adică 4,3 milioane de fulgere pe zi sau 1,6 miliarde pe an. În luna august 2013, pe Stația Spațială Internațională a fost instalat Firestation, un instrument care ajută la studierea descărcărilor electrice din atmosferă. Fotografia următoare a fost realizată de către un astronaut și surprinde un fulger văzut din spațiu, culoarea albă a descărcării electrice fiind ușor de reperat în comparație cu luminile galbene ale așezărilor umane.
Descărcare electrică atmosferică observată de pe Stația Spațială Internațională
Descărcare electrică atmosferică observată de pe Stația Spațială Internațională

Cu ajutorul imaginilor obținute de sonda Mars Reconnaissance Orbiter și camera HiRISE, a fost localizată o viroagă pe Marte, iar cercetătorii presupun că s-a format în urma eroziunii sezoniere cauzată de gheața carbonică. Fotografiile au fost realizate în 5 noiembrie 2010 și 25 mai 2013 în regiunea Terra Sirenum.
eroziune pe Marte
Viroagă pe Marte / NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Folosind telescopul spațial Spitzer, NASA a realizat o panoramă de 360 grade a Căii Lactee. GLIMPSE360 conține peste 2 milioane de instantanee realizate în spectrul infraroșu pe parcursul a 10 ani, iar NASA consideră că harta va ajuta astronomii să exploreze teritoriile necunoscute ale galaxiei noastre.

O altă imagine panoramică permite explorarea polului nord de pe Lună. Northern Polar Mosaic (LNPM) este alcătuit din 10581 fotografii și permite observarea în detaliu a solului lunar.
polul nord lunar
Polul nord pe Lună / NASA/GSFC/Arizona State University

Telescopul spațial Hubble a furnizat o imagine a galaxiei NGC 5793, o galaxie de tip Seyfert din constelația Balanța.
Galaxia NGC 5793
Galaxia NGC 5793 / imagine NASA, ESA, E. Perlman (Florida Institute of Technology)

Astronomii au descoperit că o stea dintr-un sistem binar a reușit să supraviețuiască exploziei unei supernove în regiunea DEM L241 din Marele Nor al lui Magellan, o galaxie apropiată de Calea Lactee.
DEM-L241
Rămășițele unei supernove DEM L241 / imagine NASA/CXC/SAO/F.Seward

Starshade este modelul unui telescop spațial care ar putea ajuta în viitor la identificarea planetelor locuibile din alte sisteme solare.

Camere de supraveghere din Canada au reușit să surprindă în data de 18 martie trecerea unui meteorit în Nova Scotia și New Brunswick.

Fotograful britanic Simon Enderby demonstrează cum un rechin poate fi pus într-o stare de imobilitate tonică prin simpla atingere a unor receptori din partea frontală.

Cercetătorii laboratoarelor Gazzaley și Neuroscape au realizat o animație 3D a activității cereblare bazată pe date RMN și EEG.

Firma Jacob & Co. a prezentat noul model Astronomia Tourbillon.