Imaginile săptămânii – Grabene în Parcul Național Canyonlands

Săptămâna trecută a început cu descoperirea unei planete telurice 17 ori mai mare decât Pământul și a continuat cu anunțarea identificării a două exoplanete ce orbitează Steaua lui Kapteyn, vești bune pentru SETI și posibil scenariu pentru următoarele filme hollywoodiene de mare succes. Și bizara stea HV 2112, posibil primul obiect Thorne-Zytkow identificat, ar putea fi subiect de film, dar și alte știri sunt la fel de interesante, chiar dacă le surprindem în câteva imagini.

Rosetta se apropie din ce în ce mai mult de finalizarea misiunii, iar NASA ne reamintește care sunt obiectivele.

Am văzut vulcanul Sangeang Api erupând săptămâna trecută, iar NASA a furnizat și o imagine obținută de satelitul Terra în data de 31 mai 2014.

Sangeang Api
Erupția vulcanului Sangeang Api văzută din spațiu / imagine NASA/Jeff Schmaltz

La sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie 2014, vulcanul Pavlof din Alaska și-a intensificat activitatea, așa cum se poate observa din imaginile următoare.

„The Randolph Glacier Inventory: a globally complete inventory of glaciers” este, așa cum îi spune și numele, un studiu care cartografiază și descrie toți ghețarii Terrei. Cercetarea poate fi consultată pe pagina International Glaciological Society – Journal of Glaciology „The Randolph Glacier Inventory”, iar imaginea următoare prezintă succint localizarea globală a ghețarilor, excluzând calotele glaciare.

world glaciers
Harta ghețarilor de pe Terra / imagine Robert Simmon

Asteroidul 2014 HQ124, poreclit „Bestia” de către o mare parte a presei, este mare (estimat între 250 și 400m în diametru), dar va trece pe lângă noi la o distanță de trei ori mai mare decât distanța de la Pământ la lună. Motivul pentru care a fost inclus în categoria „asteroid potențial periculos” (potentially hazardous asteroid) este diametrul de peste 140m, în prezent fiind cunoscuți 1484 astfel de asteroizi. Conform NASA, niciunul nu prezintă un risc serios de impact cu Pământul în viitorul apropiat.

2014 HQ124
Traiectoria asteroidului 2014 HQ124 / imagine NASA

Folosind telescopul Hubble, astronomii au obținut o imagine cuprinzătoare a evoluției Universului, denumită „Hubble Ultra Deep Field 2014” și considerată „cea mai colorată de până acum”. Clipul prezintă o regiune din constelația Fornax (Cuptorul).

O altă imagine obținută de telescopul Hubble prezintă galaxia NGC 1566.

Folosind observatorului de raze X Chandra, astronomii au obținut o nouă imagine a Galaxiei Volburei (denumirea oficială Messier 51 sau NGC 5194) din constelația Canes Venatici (Câinii de Vânătoare).

Revenind pe Terra, putem observa cum arată un graben (formațiune geologică rezultată prin scufundarea scoarței terestre în falii paralele) în Parcul Național Canyonlands din Utah, SUA. O imagine la rezoluție mare (4200×4800 pixeli) este disponibilă pe pagina NASA.

graben
Grabene în Parcul Național Canyonlands / imagine NASA

În data de 2 iunie, la Teheran a avut loc o furtună de nisip surprinsă în imaginea următoare de Alireza Naseri.

Haboob
„Haboob” în Teheran / imagine Alireza Naseri

La final, câteva imagini cu Supersonus – greierii ultrasonici din America de Sud.

updated