Imaginile săptămânii – Inimă pe Marte, Abell 33, Oarfish

Săptămâna a debutat cu „opoziția lui Marte” și s-a încheiat cu top 10 păsări rare, dar între timp au mai fost și alte știri interesante, ce pot fi prezentate pe scurt prin intermediul fotografiilor și clipurilor video următoare.

Printre imaginile transmise de Curiosity de pe Marte a apărut și o fotografie în care se poate observa un punct luminos la suprafața planetei. Ca de obicei, au apărut tot felul de teorii cu privire la originea extraterestră a punctului luminos, dar NASA susține că ar putea fi o reflexia luminii solare pe o rocă sau o eroare a detectorului de lumină al camerei. Punctul luminos nu apare în imaginea realizată de cealaltă cameră a robotului Curiosity, ambele fiind disponibile pe pagina NASA: Navcam Left și Navcam Right.

Un punct luminos pe Marte
Un punct luminos pe Marte / imagine NASA

Inimă pe Marte – HiRISE a furnizat imaginea unei forme similare cu o inimă în apropierea vulcanului Ascraeus Mons. Conform cercetătorilor, relieful ar putea fi rezultatul activității vulcanice, iar forme similare au mai fost observate pe Marte.

El Gordo” (ACT-CL J0102-4915) este considerat cel mai mare roi de galaxii descoperit până acum, iar noi date sugerează că ar fi cu 43% mai mare decât se estimase anterior.

În urmă cu 55 de ani, în data de 9 aprilie 1959, NASA prezenta Mercury 7, primii 7 astronauți, de la stânga la dreapta: Walter M. Schirra, Jr., Donald K. „Deke” Slayton, John H. Glenn, Jr. și M. Scott Carpenter; în rândul din spate Alan B. Shepard, Jr., Virgil I. „Gus” Grissom și L. Gordon Cooper, Jr.

Mercury seven
Mercury 7 – primii 7 astronauți / imagine NASA

Folosind telescopul European Southern Observatory VLT din Chile, astronomii au obținut o imagine deosebită a nebuloasei planetare PN A66 33, cunoscută de obicei drept Abell 33. Forma neobișnuit de rotundă i-a adus adus porecla „inel cu diamant celest”.

PN A66 33
PN A66 33 sau Abell 33 / imagine ESO

Imagini spectaculoase pot fi surprinse și de pe Terra, așa cum o demonstrează fotografia unui meteorit, realizată cu timp lung de expunere,

meteorit ALMA
Un meteorit deasupra radiotelescopului ALMA / imagine ESO

sau imaginea intitulată „Atingând stelele”, puse la dispoziție de ESO.
Reaching out to the Stars
Misiunea IceBridge continuă, iar NASA a publicat o fotografie a unui fiord din Østgrønland, în partea de est a Groenlandei, în aval de ghețarul Violin.

OstgrOnland  Violin
Fiord în Østgrønland, ghețarul Violin / imagine NASA

Solar Impulse 2 este proiectul unui avion propulsat doar cu ajutorul energiei solare care își propune să realizeze ocolul lumii în 2015. Avionul are o anvergură a aripilor de 72m, la fel ca un Boeing 747.

Solar Impulse 2
Proiectul Solar Impulse 2 – în jurul Pământului cu ajutorul energiei solare

Cercetătorii Harvard Divinity School au confirmat că papirusul conținând mențiuni despre „soţia lui Iisus” este antic, datat cu aproximație între secolele VI și IX. Deși testele confirmă că papirusul nu este un fals modern, cercetătorii nu se pot pronunța asupra veridicității textului.

sotia lui Iisus
Papirusul cunoscut drept „Evanghelia soției lui IISus”/ imagine Harvard Divinity School

O altă confirmare a venit din partea fizicienilor Los Alamos National Laboratory care au certificat că pepita din imaginea următoare este cel mai mare cristal de aur descoperit până acum. Pepita cântărește 217,78 grame și a fost descoperită în Venezuela în urmă cu 4 ani.

Cel mai mare cristal de aur
Cel mai mare cristal de aur / imagine Los Alamos National Laboratory

Un pește din specia Regalecus glesne, cunoscut sub numele oarfish, a fost filmat în Baja California. Astfel de pești sunt observați rar pentru că trăiesc la adâncimi mari, iar atunci când se apropie de țărm sunt, cel mai probabil, pe moarte.