Imaginile săptămânii – Jewel Box Sun, Cicloane tropicale, Zăpadă în Orient, Stele festive, Insulă nouă , Viespi colorate, Kilimanjaro

NASA a realizat un clip video care prezintă varietatea de lungimi de undă pe care ochiul uman nu le poate percepe. Folosind datele culese de observatorul solar SDO, spectrul invizibil a fost convertit și colorat într-un curcubeu de culori. Diferențele de culoare sunt generate de temperaturile diferite la care se află materia solară. Studiind lungimile de undă diferite, cercetătorii pot trage concluzii despre componentele suprafeței și atmosferei solare. Jewel Box Sun sau caseta cu bijuterii a Soarelui.

Cicloane tropicale

Deși suntem în plină iarnă, în alte regiuni ale Globului cicloanele tropicale se dezlănțuie. NASA a urmărit în această săptămână formarea și evoluția a două astfel de fenomene meteo extreme. Ciclonul tropical Bruce a fost observat prima dată pe 18 decembrie în zona Insulelor Cocos, Australia. Se pare că Bruce nu va ajunge în zone locuite. Ciclonul tropical Amara pare să se fi format pe 16 decembrie și era în plină desfășurare pe 19 în partea de sud a Oceanului Indian. Nici Amara nu pare să ajungă în zonele de coastă.

Zăpadă în Orientul Mijlociu

O furtună de zăpadă s-a abătut în perioada 10 – 13 decembrie asupra Orientului Mijlociu. Aftfel de evenimente sunt destul de rare în zonă, iar satelitul Terra a reușit să surprindă o imagine din spațiu a regiunii afectate.

Zăpadă în Orientul Mijlociu
Zona afectată de căderile de zăpadă/ Imagine NASA MODIS 15 decembrie 2013

Stele festive

Imaginile surprinse de telescopul spațial Hubble par să arate decorațiuni de sărbători alcătuite din luminițe sclipitoare. Totuși, steaua RS Puppis este de 200 ori mai mare decât Soarele.

O nouă insulă vulcanică

Activitatea vulcanică din regiunea vestică a Cercului de foc la Pacificului a dat naștere unei mici insule. Observată pentru prima dată în noiembrie, insula face parte din arhipelagul Ogasawara și a fost botezată Niijima. În data de 8 decembrie, satelitul NASA EO-1 a obținut o imagine din spațiu a noii insule. Niijima se află la cca. 1000 km de Tokio și la 500 m de o altă insulă vulcanică, Nishino-shima, care s-a extins ultima dată în anii ’70.

Niijima vulcanic island
Insulele Niijima și Nishino-shima văzute din spațiu / imagine NASA EO-1

Viespi multicolore

Cercetătorii au efectuat o reevaluare a speciilor de viespi din China reușind să descrie complet 17, din care nouă sunt specii noi colorate. Parte a familiei Chrysididae, viespile colorate sunt denumite în mod uzual viespi de aur, nestemate sau de smarald.

Imaginea care a câștigat anul acesta marele premiu National Geographic înfățișează un urs polar sub gheața mării. Fotografia a fost realizată în Golful Hudson la apus. Populația de urși polari este amenințată de încălzirea globală și reducerea suprafețelor de gheață.

polar bear
Imagine Paul Souders/National Geographic Photo Contest

Tot în pericol de disprație sunt și ghețarii de pe Kilimanjaro. O nouă estimare a cercetătorilor Universității Otago (Noua Zeelandă) concluzionează că ghețarii se micșorează constant și ar putea să dispară până în 2030.