Imaginile săptămânii – Marlin albinos, Maci de deșert, În direct din spațiu

În ultima săptămână am avut parte de mai multe imagini deosebite, cum ar fi primul curcubeu extraterestru sau selecția finală pentru cele mai bune imagini și ilustrații științifice. Noi specii de maci de deșert au fost descoperite în SUA, un marlin alb a fost observat în Costa Rica, trei astronauți s-au întors cu bine de pe ISS, iar colegii lor au fost invitații programului „În direct din spațiu”. Alături de acestea, am mai selectat două clipuri video cu peisaje extreme.

NASA a publicat o fotografie realizată de satelitul Landsat 8, în data de 25 decembrie 2013, cu Ivanpah – cea mai mare centrală solară termică din lume.

Ivanpah from space
Centrala solară Ivanpah / imagine NASA

Agenția Spațială Europeană a pus la dispoziție o fotografie a ghețarului Imja din Himalaya, aflat la cca. 8 km sud de muntele Everest.

Imja glacier
Ghețarul Imja / imagine ESA

În completare la anunțul privind 715 noi exoplanete descoperite cu ajutorul telescopului spațial Kepler, NASA a publicat o imagine în care este comparată dimensiunea Pământului cu cea a planetelor Kepler-69c, Kepler-62e și Kepler-62f.

Kepler-69c Kepler-62e Kepler-62f Terra
Noile exoplanete descoperite comparate cu Pământul / imagine NASA

Experimentul HiRISE a trimis noi imagini de pe Marte, printre care și fotografia unor dune la răsăritul Soarelui.

dune pe Marte
Dune pe Marte / imagine NASA/JPL/University of Arizona

Sonda spațială Rosetta continuă urmărirea cometei Churyumov–Gerasimenko, imaginea următoare fiind realizată în data de 28 februarie 2014.

Cometa Churyumov Gerasimenko
Cometa Churyumov–Gerasimenko / imagine ESO/C. Snodgrass & O. Hainaut

În data de 11 martie, astronauții Sergey Ryazanskiy, Oleg Kotov și Mike Hopkins s-au întors cu bine dintr-o misiune de aproape 6 luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Sergey Ryazanskiy, Oleg Kotov și Mike Hopkins
Sergey Ryazanskiy, Oleg Kotov și Mike Hopkins/ imagine NASA/Bill Ingalls

Colegii lor, rămași pe ISS, au participat la un program transmis în direct de National Geographic în data de 15 martie. „Live from space” sau „În direct din spațiu” a dorit să ofere câteva detalii privind viața și activitatea astronauților de pe stația spațială și imagini în direct cu Pământul. Transmisia live a ratat răsăritul soarelui, dar au fost și alte peisaje interesante, cum ar fi o auroră boreală.
auroră boreală
Două noi specii de mac, Eschscholzia androuxii și Eschscholzia papastilliiau, fost descoperite în regiunile deșertice din Arizona și California.

Eschscholzia papastillii & Eschscholzia androuxii
Macii de deșert / imagini Shannon M. Still

În Costa Rica a fost observat și fotografiat un marlin albastru albinos, o premieră pentru această specie de pește.

marlin alb
Marlin albastru (Makaira nigricans) albinos / imagine Spanish Fly

Fotograful Steven Hirsch a publicat o serie de imagini realizate pe canalul navigabil Gowanus din New York, una dintre cele mai poluate ape din America.

Gowanus Canal
Apa poluată din canalul Gowanus / imagine Steven Hirsch

Iarna încă își face simțită prezenta, în zilele de 12-13 martie un viscol puternic coborând din zona polară către regiunile temperate.

Crevasele sunt periculoase, dar pot fi fi foarte frumoase atunci când sunt observate cu ajutorul unei drone.

Tot cu ajutorul unei drone, a fost filmat și vulcanul Yasur din insula Tanna, arhipelagul Vanuatu.

updated