Imaginile săptămânii – Pământul văzut de pe Lună, Nebuloasa Orion, Aeroportul Chhatrapati Shivaji, Delfin alb

Din evenimentele ultimei săptămâni am selectat câteva imagini extraordinare din spațiu, animale surprinse în ipostaze unice, furtuni tropicale și polare văzute din spațiu, preum și alte fotografii deosebite.

Academia Chineză de Științe a publicat o fotografie realizată în data de 25 decembrie 2013 de către misiunea lunară Chang’e-3. Imaginea prezintă Pământul așa cum se vede de pe Lună și este prima imagine de acest fel realizată în ultimii 40 de ani.

Pământul văzut de pe Lună
imagine Chinese Academy of Sciences

Astromonii Universității din Michigan urmăresc evoluția unui nor de gaze G2 care se îndreaptă spre gaura neagră din centrul Căii Lactee. Imaginea prezintă centrul Căii Lactee combinând datele obținute în perioada 2006 – 2013 de telescopul NASA Swift.

centrul Căii Lactee
Centrul Căii Lactee / Imagine NASA/Swift/N. Degenaar (Univ. of Michigan)

Un clip postat de NASA arată cum ar putea evolua norul de gaz G2 în apropierea găurii negre Sagittarius A*.

Folosind radiotelescopul ESO HARPS, astronomii au descoperit o planetă ce orbitează în jurul unei este aproape identice cu Soarele, aflată în roiul de stele Messier 67.

Un nou telescop spațial este dezvoltat în prezent de NASA. Imaginile publicate prezintă detalii de construcție ale telescopului spațial James Webb, planificat să înlocuiască Hubble în anul 2018.

Telescopul spațial James Webb
Una dintre oglinzile telescopului James Webb / imagine NASA Goddard/Chris Gunn

Până atunci, Hubble furnizează în continuare imagini remarcabile, cum ar fi cea a stelei SBW2007 1 (pe scurt SBW1) pe punctul de a exploda. Cercetătorii cred că aceasta se va transforma în supernovă și speră ca evenimentul să se întâmple în timpul vieții noastre.

SBW2007 1
Steaua SBW1 / imagine NASA/Hubble

Telescopul spațial Spitzer a furnizat date care au fost utilizate pentru a compune imaginea Nebuloasei Orion, având în centru roiul de stele Trapezium.

Nebuloasa Orion
Nebuloasa Orion / imagine NASA/JPL-Caltech

În data de 17 ianuarie, satelitul meteorologic Aqua a surprins nașterea ciclonului tropical Deliwe la sud-vest de Madagascar. (imagine NASA)
Ciclonul tropical Deliwe

În cealaltă parte a Terrei, iarna a pus stăpânire pe lacuri, așa cum se poate vedea din imaginile surprinse cu ajutorul sateliților.

Lacul Sharpe pe râul Missouri
Lacul Sharpe pe râul Missouri / imagine NASA
Lacul Erie
Lacul Erie acoperit în proporție de 90% de gheață / imagine NASA
Lake Erie
Lacul Erie văzut în spectrul infraroșu / imagine NASA

NASA a explicat într-un clip cum a evoluat vortexul polar care a afectat America de Nord.

În data de 16 ianuarie, un puternic incendiu a afectat pădurile din apropiere de Los Angeles, fumul fiind vizibil din spațiu.

Incendiul Colby
Incendiul Colby surprins de sateliții Terra și Aqua / imagine NASA

În India a fost inaugurat noul terminal doi al aeroportului internațional Chhatrapati Shivaji, neinclus încă în aplicația Street View pentru aeroporturi.

Muzeul de Istorie Naturală din Londra inaugurează în 13 februarie o expoziție inedită ce include modele la dimensiune reală realizate cu ajutorul unor artiști. Reprezentații muzeului consideră că au reușit să obțină cele mai detaliate reconstrucții faciale pentru Homo sapiens și Homo neanderthalensis.

Homo sapiens și Homo neanderthalensis
Homo sapiens și Homo neanderthalensis în viziunea artiștilor Alfonse și Adrie Kennis /imagine Natural History Museum

Karin Panser, cercetător la Institute of Molecular Pathology – Viena, a surprins la microscop detalii ale ochiului musculiției de oteț (Drosophila melanogaster). Imaginea a câștigat premiul întâi la concursul internațional Huygens Image Contest 2013.

Drosophila melanogaster
Drosophila melanogaster / imagine IMP

Rhinella yunga este o nouă specie de broască-râioasă otrăvitoare descoperită în Peru. Vietatea imită aspectul frunzelor uscate pentru a se camufla.

Rhinella yunga
Rhinella yunga/ imagine J. Moravec

Leopardul zăpezilor nu se lasă fotografiat prea ușor, iar imaginea este prima realizată în Uzbekistan, confirmând prezența acestui animal în rezervația naturală Gissar.

snow leopard / leopardul zapezilor
Leopardul zăpezilor/ Imagine ©Y. Protas/Panthera/WWF Central Asia Program/Uzbek Biocontrol Agency/Gissar Nature Reserve

Un exemplar rar de deflin alb a fost fotografiat în zona Taiji din Japonia, devenită celebră după ce practicile pescarilor au fost expuse în documentarul The Cove.

Bottlenose dolphin
Delfinul alb / imagine Sea Shepherd Cove Guardians

Cercetătorii Monterey Bay Aquarium Research Institute au reușit să surprindă imagini unice în care o caracatiță din specia Gonatus onyx prinde un pește Pseudobathylagus milleri. Clipul a fost înregistrat în data de 11 noiembrie 2013 cu ajutorul unui robot operat de la distanță.

Un alt clip prezintă în premieră un pește tigru (Hydrocynus vittatus) capturând o pasăre aflată în zbor deasupra apei. Deși cercetătorii speculau această posibilitate, este prima dată când evenimentul a fost surprins în imagini.

La final, un clip realizat timp de 12 zile regiunea San Pedro de Atacama din Chile, recunoscută pentru cerul senin care permite observarea stelelor.