Imaginile săptămânii – Ora Pământului, costumele spațiale NASA Z-2

Sediul ONU
Sediul ONU participă la Ora Pământului / imagine United Nations/John Gillespie

O săptămână marcată de descoperirea primului „asteroid” cu sistem de inele și a celui mai îndepărtat corp ceresc de până acum, planeta pitică 2012 VP113, dar și alte evenimente interesante. Printre ele, Ora Pământului este o manifestare internațională menită să conștientizeze populația planetei de necesitatea reducerii consumului inutil de energie electrică. De cele mai multe ori, energia electrică este obținută prin arderea cărbunelui și gazelor naturale, crescând emisiile de dioxid de carbon în atmosferă.

Chiar dacă Ora Pământului este o acțiune simbolică anuală, mesajul său ar trebui să fie pus în practică în fiecare zi, economisirea energiei electrice depinzând de fiecare dintre noi. În cursul transmisiilor în direct de pe Stația Spațială Internațională, astronautul Koichi Wakata spunea că, văzând luminile orașelor din spațiu, este uimit de progresul pe care l-a făcut umanitate și, în același timp, a conștientizat risipa de energie pe care o facem zi de zi.

Dubai din spatiu
Dubai văzut din spațiu / imagine Koichi Wakata 28.03.2014


NASA a invitat publicul să aleagă designul următoarei generații de costume spațiale, pe pagina oficială putând vota pentru unul dintre cele trei modele Z-2 până în data de 15 aprilie.
NASA Z-2 Suit
NASA Z-2 „Biomimicry”, „Technology” și „Trends in Society” / imagini NASA

În baza datelor culese de sateliți, NASA a combinat într-o singură animație furtunile de zăpadă din SUA, în perioada 1 ianuarie – 24 martie.

În data de 22 martie, ploile au provocat o alunecare de teren de mari dimensiuni în regiunea Oso (Washington), blocând cursul râului Stillaguamish. Imaginea comparativă prezintă zona în data de 18 ianuarie și după alunecarea de teren, pe 23 martie.
Oso landslide
Alunecarea de teren din Oso / imagine NASA/Adam Voiland

Din martie 2014, o echipă de cercetători s-a întors în regiunile arctice pentru a continua Operațiunea IceBridge, un studiu derulat în perioada 2009 – 2016 pentru monitorizarea gheții polare. Fotografia relizată de Michael Studinger, coordonatorul proiectului, surprinde Luna deasupra vârfurilor înghețate din nord-estul Groenlandei, în dimineața zilei de 12 martie.
Icebridge 2014
imagine Michael Studinger/NASA

Cu sprijinul Intel și MIT, fotograful Vik Muniz și designerul Marcelo Coelho au reușit să deseneze un castel pe un singur fir de nisip.

Fotograful Vincent Brady a realizat o serie pe filmări și fotografii cu timp mare de expunere în vara anului 2013, surprinzând stele și licurici în zona Lake of the Ozarks – Missouri. Rezultatul editat este prezentat în clipul următor, publicat pe 24 marie 2014.