Imaginile săptămânii – Planeta Mercur în prim plan (video)

Săptămâna trecută a început cu o nouă teorie privind dispariția dinozaurilor și s-a terminat cu un nou studiu privind modul în care dinozaurii au evoluat în păsările de astăzi. Între timp au mai fost însă și alte știri interesante, o parte dintre ele fiind cel mai bine descrise prin imagini.

Pe Marte, Opportunity a reușit să parcurgă cea mai mare distanță pe o altă planetă. În 27 iulie 2014, Opportunity a depășit un total de 40 km pe Planeta Roșie, depășind reușita din 1973 a robotului sovietic Lunokhod 2 care a străbătut 39 km pe Lună.

Iată și traseul lui Opportunity din ianuarie 2004 până în iulie 2014.

Zece ani aniversează și sonda spațială NASA MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) care și-a început misiunea de explorare a planetei Mercur în 3 august 2004. De la lansare, sonda a călătorit cca. 7,8 miliarde de km, a transmis 255858 imagini și a efectuat 3308 orbite complete ale planetei Mercur. Pentru această aniversare, NASA a publicat un clip realizat din 214 de imagini surprinse de MESSENGER în data de 8 iunie 2014, de la altitudini cuprinse între 115 și 165km față de suprafața planetei Mercur.

Datele transmise de Messenger au arătat că Planeta Mercur este mai mică decât se credea până acum.

Mercur
Suprafața planetei Mercur/ imagine NASA

Tot la capitolul aniversări, s-au împlinit 50 de ani de când sonda spațială Ranger 7 se prăbușea pe Lună în data de 31 iulie 1964, nu înainte de a trimite pe Pământ 4308 imagini de calitate înaltă care au ajutat la alegerea locului de aselenizare pentru misiunea Apollo 11.

Revenind în prezent, sonda spațială Rosetta este pe care să scrie istorie apropiindu-se din ce în ce mai mult de îndeplinirea misiunii sale de studiere a cometei 67P/Churyumov-Gerasimernko.

Agenția Spațială Europeană a realizat și două mici povești ale misiunii Rosetta.
#RosettaAreWeThereYet – Once upon a time…

#RosettaAreWeThereYet – Fabulous fables and tales of tails

Folosind radiotelescopul ALMA, astronomii au descoperit discuri protoplanetare în jurul fiecărei stele din tânărul sistem binar HK Tauri, aflat la aproximativ 450 ani lumină de Pământ, în constelația Taurus (Taurul).