Imaginile săptămânii – Craterul Gusev, Deșertul Kavir, Sentinel-1, Tsunami în Chile

Ultima săptămână nu a început cu știri prea bune, cercetătorii susținând că efectele încălzirii globale se vor agrava în perioada următoare. Un cutremur puternic a zguduit Chile, pe lângă distrugerile provocate, dând naștere și unui tsunami. Biologii au descoperit șase noi specii de „furnici Dracula” și zece specii noi de melci, dar o parte sunt pe cale de dispariție.

În spațiu, astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale au trecut pe deasupra deșertului Kavir (Dasht-e Kavir) și au surprins imaginea următoare. NASA notează că, în absența vegetației și solului, structurile geologice pot fi observate clar: zonele mai deschise fiind acoperite cu nisip, părțile mai închise sunt straturi de rocă, iar forma cea mai închisă la culoare din centru este un lac.

desertul Kavir
Deșertul Kavir / imagine NASA

NASA a început căutarea unui nou loc de explorat pe Marte pentru o posibilă misiune robotică în 2020. Printre locurile avute în vedere este și craterul Gusev, un crater de impact de mari dimensiuni.

Craterul Gusev
Craterul Gusev / NASA/JPL/University of Arizona

Mica insulă vulcanică Niijima, apărută în decembrie, s-a unit cu insula vecină, iar activitatea vulcanică nu pare să se fi oprit. Imaginea următoare prezintă insula așa cum a fost fotografiată din satelit în data de 30 martie 2014, iar în detaliu este prezentat conturul insulei așa cum apărea în decembrie 2013.

Insula Niijima
Insula Niijima / imagine NASA

Agenția Spațială Europeană a lansat pe orbită misiunea Sentinel-1, formată din sateliții Sentinel-1A și Sentinel-1B, prima din cadrul programului Copernicus pentru monitorizarea mediului.
Lansarea a avut loc în data de 3 aprilie din Guiana Franceză

după 23 de minute având loc separarea Sentinel-1A și începerea misiunii de cercetare

Cutremurul de 8,2 grade din Chile a provocat un val tsunami, recreat în animația următoare.

La final, un clip creat din 150000 de imagini realizate de fotograful Daniel Stoupin penru a surprinde evoluția într-un recif de corali.