Immersion Room – primul sistem holografic de teleconferință

DVE Immersion Room
Folosirea gesturilor pentru controlarea elementelor de menu din Windows

Digital Video Enterprises și Microsoft au anunțat lansarea primului sistem de teleconferință care permite interacțiunea cu holograme. Față de soluțiile anterioare, Immersion Room aduce mai mult cu celebrele secvențe din filmul Minority Report, decât cu o soluție pentru mediul de afaceri.

Imagini holografice ale persoanelor participante sunt afișate la mărime naturală în camera de conferință pentru a crea senzația de prezență efectivă și îmbunătăți comunicarea. Elementele grafice ale sistemului de operare Windows sau ale aplicațiilor Office par să plutească în aer în fața utilizatorilor, iar aceștia pot interacționa cu obiectele holografice.

Alte aplicații, precum PowerPoint sau Lync, funcționează într-un mod de realitate augmentată în care obiectele 3D umplu spațiul camerei de conferință, fără ca utilizatorii să aibă nevoie de ochelari speciali. Folosind tablete Surface, utilizatorii pot desena sau modifica conținutul prezentat, acesta apărând instantaneu în spațiul de prezentare și părând să fie suspendat în aer.

Interacțiunea în stilul Minority Report este posibilă cu ajutorul senzorului Microsoft Kinect și a tehnologiei holografice patentate de DVE. Printr-o serie de gesturi, utilizatorul poate naviga printre elementele grafice, poate mări sau micșora o imagine, selecta un element sau trece la o altă prezentare.

Clipul pus la dispoziție de DVE pare să fie desprins dintr-un film SF, deși compania ne asigură că nu au fost folosite efecte speciale în realizarea sa.


Noul sistem DVE Immersion Room este o îmbunătățire a modelului precedent, lansat în 2010, care a reușit să câștige mai multe premii pentru inovație.
Alături de Immersion Room, DVE a mai lansat și alte sisteme de conferință prin intermediul soluțiilor hardware și software Microsoft. În prezent, produsele sunt prezentate clienților din mediul business.
Un sistem similar ar putea fi dezvoltat și pentru utilizarea acasă, în special pentru jocurile video. Divizia de cercetare Microsoft a prezentat la CES 2013 conceptul IllumiRoom, dar, cel puțin pentru moment, costurile de realizare sunt considerate a fi prea mari pentru a fi rentabil.

Sursă: DVE Telepresence