Încălzirea globală în ultimele șase decenii

global warming 2013

Încălzirea globală este un fenomen controversat, discutat aprins, contestat și chiar ridiculizat, dar cât se poate de real. Ultimele date publicate de NASA arată că temperaturile de suprafață la nivel global în 2013 au fost cu 0,6 grade Celsius mai mari decât media din perioada 1951 – 1980.

Temperaturile din 2013 s-au dovedit cu puțin mai mari decât cele din ultimii doi ani anteriori și plasează anul 2013 pe locul 7 în topul celor mai călduroși ani de până acum. Cu excepția anului 1998, topul 10 al celor mai călduroși ani din ultimii 134 cuprinde temperaturile înregistrate după anul 2000, cu anii 2005 și 2010 considerați a fi pe primele poziții.

Concluziile au la bază analiza temperaturilor globale de suprafață realizată de către Institutul Goddard pentru Studii Spațiale din cadrul NASA (Goddard Institute for Space Studies – GISS) și au fost prezentate și sub forma unei animații.

Datele au fost furnizate de peste 1000 de stații meteorologice din întreaga lume, observații ale sateliților cu privire la temperatura la suprafața oceanelor și date de la stațiile polare. Clipul prezintă evoluția temperaturii globale din 1951 până în 2013, având ca punct de referință media din perioada 1951 – 1980. Temperatura medie în 2013 a fost de 14.6 grade Celsius, cu 0.6 mai mare decât media de referință, iar temperatura medie globală a crescut cu 0.8 grade Celsius din 1880. Pentru Australia, anul 2013 a fot cel mai călduros an de până acum.

Cercetătorii recunosc că datele anuale pot fi influențate de evenimente meteorologice aleatoare, dar analiza pe termen lung furnizează date concludente privind schimbările climaterice. Totuși, rata de creștere a încălzirii globale este mai scăzută în ultimii zece ani, decât în trei decenii anterioare. Totodată, deși a fost constatată o scădere a temperaturilor în zona tropicală a Oceanului Pacific, a crescut frecvența verilor foarte calde.

Global surface temperatures
Evoluția temperaturilor la nivel global / imagine Dr. James Hansen/Columbia University

Dacă modelele create de cercetători se confirmă și evoluția încălzirii globale își menține tendințele, anul 2014 va fi mai călduros decât 2013, iar anul 2015 ar putea să fie cel mai fierbinte an de până acum.

În pofida datelor științifice, studiul „Climate Change in the American Mind”, realizat în luna noiembrie 2013 de Yale Project on Climate Change Communication, arată că 23 % dintre americani nu cred că încălzirea globală este reală. Valoarea este mai mare cu 7 procente față de aprilie 2013,  36 % dintre ei fiind „foarte siguri” și 20% „extrem de siguri” că schimbările climaterice nu sunt reale.

Procentul celor care cred că încălzirea globală are loc s-a menținut constant la 63%. Mai puțin de jumătate consideră că vor fi afectați în vreun fel de schimbările climaterice, 43 % se declară „neputincioși”, iar 56 % consideră că încălzirea globală va afecta țările în curs de dezvoltare. Asemenea atitudini nu pot decât să evidențieze necesitatea mediatizării subiectului și a micilor schimbări care pot fi făcute de fiecare dintre noi.

Surse: NASA, Yale Project on Climate Change Communication