Innorobo 2014 – cei mai interesanți roboți umanoizi

Innorobo 2014
Roboți umanoizi la Innorobo 2014

Innorobo este una dintre cele mai importante expoziții de robotică din lume, ediția 2014 desfășurându-se în perioada 16-20 martie la Lyon. Conform organizatorilor, la Innorobo 2014 au participat peste 120 de companii care au expus aproximativ 300 de roboți și tehnologii aflate în curs de dezvoltare. Alături de roboții industriali, deja utilizați la scară largă, la expoziție au fost prezentați și mai mulți roboți casnici, cum ar fi aspiratoare autonome, mașini de tuns iarba sau care să spele geamurile.

Desigur, vedetele expoziției au fost roboții umanoizi, printre care și „Proiectul Romeo”, prezentat în premieră publicului la Innorobo 2014. Aldebaran Robotics, compania care l-a proiectat, susține că Romeo este un adevărat asistent și însoțitor personal, creat în special pentru a ajuta persoanele în vârstă sau cu dizabilități. Robotul poate deschide uși, urca scări și deplasa obiecte. Proiectul a debutat în 2012 și compania estimează că mai are nevoie de încă trei ani pentru a definitiva robotul.

Project Romeo
Proiectul Romeo, un asistent personal umanoid/ imagine Aldebarran Robotics


Un alt robot humanoid prezentat a fost REEM-C, produs de compania spaniolă PAL Robotics. REEM-C are o înălțime de 165cm, 44 grade de libertate și baterii care îi permit să funcționeze timp de 2 ore. Pentru moment, robotul este destinat mediului academic în vederea studierii mersului și a interacțiunii om-robot, dar creatorii săi speră ca, într-o zi, REEM-C să poată participa la misiuni de salvare în zonele afectate de calamități.

iCub este un robot dezvoltat de Istituto Italiano di Tecnologia cu finanțare de la Comisia Europeană, fiind un proiect de cercetare adoptat de peste 20 de laboratoare din întreaga lume. Robotul are cca. 1 m și este construit pentru a explora lumea înconjurătoare asemeni unui copil de 3 ani. Proiectul este în continuă dezvoltare, noi funcții și capacități fiind adăugate constant.

robot umanoid
iCub / imagini IIT

Poppy este o platformă open-source creată de compania franceză Flowers Lab, soft-ul și concepția părților componente fiind disponibile celor care vor să își construiască robotul cu ajutorul unei imprimante 3D.

Surse: Projet Romeo, Innorobo, Poppy Project, iCub, PAL Robotics