Insectele, un pericol sau o sursă de hrană?

Furnicile „nebune” și gândacul de Turkistan invadează sud-vestul Statelor Unite, specii noi sunt descoperite în Birmania, iar o companie americană ne propune insecte drept sursă de hrană. Vor fi insectele o problemă în viitor sau o soluție pentru a satisface necesarul de hrană al populației mereu în creștere?

Într-un articol, publicat recent de New York Times, este descrisă invazia furnicilor „nebune” în sud-vestul SUA și problemele pe care le generează pentru comunitățile locale. Specia, denumită științific Nylanderia fulva, este cunoscută drept „Rasberry crazy ant” după numele lui Tom Rasberry, patronul unei firme de dezinsecție care le-a descoperit pentru prima dată în anul 2002. Furnicile de culoare brună-roșiatică par să fi ajuns în SUA din America de Sud și sunt recunoscute pentru atracția pe care o au pentru echipamentele electronice.

Rasberry crazy ant
Furnicile „nebune”- imagine Bill McCullough/ The New York Times

Coloniile de furnici „nebune” decimează insectele locale, stupii de albine și au fost stabilite cazuri în care au asfixiat puii de păsări. Atunci când ajung în echipamente electronice, numărul mare de furnici produce scurt circuite, fiind cunoscute situații în care au distrus laptop-uri și, conform unei surse, au condus la oprirea temporară a unei uzine chimice.

De la descoperirea din 2002, furnicile s-au răspândit în 27 dintre cele 254 comitate ale Texasului și au fost semnalate în Louisiana, Mississippi, Florida și Georgia.

O altă specie care a invadat sudul SUA este gândacul de Turkistan. Blatta lateralis, după denumirea științifică, este o specie semnalată pentru prima oară în SUA în 1978. De atunci, s-a răspândit în aproape toată California și multe centre urbane din Sud-Vest. Spre deosebire de gândacul de bucătărie oriental (Blatta orientalis), gândacul de Turkistan are un ciclu reproductiv mult mai rapid și eficient. De altfel, această caracteristică l-a făcut popular printre cei care cresc reptile, comerțul cu insecte vii fiind considerat responsabil pentru răspândirea speciei în SUA.

Blatta lateralis Blatta orientalis
Blatta lateralis comparat cu Blatta orientalis

Cercetătorii apreciază că Blatta lateralis a luat locul gândacului de bucătărie oriental drept cea mai întâlnită specie din mediul domestic în ariile urbane din sud-vestul Statelor Unite.

O echipă a universității Cornell, coordonată de David Pimentel, estimează costul anual datorat speciilor invazive la aproximativ 120 miliarde. Desigur, nu se referă numai la insecte, dar costurile pentru dezinsecție sunt o parte importantă din această sumă.

În alte părți ale lumii sunt descoperite specii de insecte necunoscute până acum pentru oamenii de știință. O echipă comună BBC/Smithsonian Chanel a primit permisiunea de a filma în pădurile neexplorate din Birmania pentru documentarul „Wild Burma: Nature’s Lost Kingdom”. Experții și cercetătorii care au însoțit echipa de filmare au reușit să identifice noi specii, printre care o nouă reprezentantă a genului Mantis, înrudită cu Orchid mantis, și un gândac țestoasă. Documentarul BBC demonstrează că încă sunt specii pe care nu le cunoaștem. Unele ar putea fi dăunătoare și s-ar putea răspândi necontrolat, dar sunt și specii care ar putea să ne ajute în viitor.

Compania americană Tiny Farms a creat o mini fermă de insecte prin care ne-am putea crește propriile insecte comestibile acasă. Pentru civilizația europeană, insectele nu au fost decât rareori surse de hrană. În multe zone din Asia însă, insectele reprezintă o parte importantă a alimentației zilnice și chiar o delicatesă.

Organizația pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite a publicat în luna iunie 2013 un raport intitulat „Edible insects – Future prospects for food and feed security” în care susține că insectele comestibile ar putea ajuta la susținerea necesarului de alimente pentru populația Pământului în anii ce vor urma.

Plecând de la această idee, Tiny Farms a prezentat recent Open Bug Farm, un pachet complet pentru a crește insecte comestibile acasă. Compania susține că încearcă să ușureze munca celor care vor să încerce acest tip de alimentație. Cercetările științifice au stabilit peste 17000 specii de insecte care pot fi consumate și au un aport nutritiv important. Firma americană speră să poată comercializa produsul în viitorul apropiat, posibil chiar la începutul anului 2014.

Așadar, pericol sau sursă de hrană? Câte puțin din fiecare. Răspândirea necontrolată a unor specii din alte zone geografice produce dezechilibre în ecosistem, putând avea urmări grave și costisitoare pe termen lung. Dacă ne vom obișnui cu ideea, insectele comestibile ar putea fi o sursă importantă și ieftină de proteine, contribuind la reducerea nivelului foametei în lume.

Surse: New York Times, Entomology Today, Daily Mail, BBC