Intel Compute Stick – cel mai mic și mai ieftin PC cu Windows 8.1

Compute Stick
Intel Compute Stick, un PC foarte mic / imagine Intel

Intel a creat un computer nu mai mare decât o palmă, capabil să ruleze ultima versiune de Windows și să transforme orice televizor într-un sistem All-In-One. Compute Stick are un preț accesibil pentru un PC cu procesor Quad-Core Intel Atom, iar versiunea care rulează Linux este și mai ieftină.

Intel a gândit Compute Stick drept o nouă generație de calculator portabil, un sistem gata de lucru de îndată ce e scos din cutie și capabil să ofere performanță. Cum producătorii de Smart TV-uri oscilează între diverse sisteme de operare, în timp ce Microsoft încearcă să își unifice platformele în Windows 10, Compute Stick ar putea transforma televizoarele inteligente din anii următori.

Așa cum se poate observa și din imagini, Compute Stick încape într-o singură palmă și se aseamănă destul de mult cu un stick de memorie. Conectorul principal este însă HDMI 1.4a și permite cuplarea la orice televizor sau monitor. Compute Stick are și conexiuni USB, un port normal pentru diverse accesorii (Hub USB, imprimantă, hard extern etc.) și un port Micro-B USB pentru alimentare. Alte accesorii (tastatură, mouse) pot fi conectate prin Bluetooth 4.0, iar legătura la Internet este asigurată prin Wi-Fi 802.11n.

În privința specificațiilor, Compute Stick are procesor Intel Atom Z3735F (Bay Trail, Quad-Core, până la 1,83 GHz, 64 biți), 2 GB memorie RAM și 32GB memorie internă, ce poate fi suplimentată printr-un card MicroSD de 128 GB. Versiunea cu Linux are același procesor, dar doar 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare. Grafica încorporată poate reda conținut multimedia Full HD, suportă DirectX 11 și ar trebui să permită jucarea unor titluri mai puțin pretențioase.

Prețul Intel Compute Stick este de 149 Dolari în versiunea cu Windows 8.1 și 89 Dolari pentru modelul cu Linux. Produsele vor fi disponibile din martie, iar în România ar putea ajunge la aproximativ 660 lei și 400 lei, prețuri mult mai mici decât cele ale sistemelor de tip Mini PC.
Actualizare: Intel Compute Stick (STCK1A32WFC) este disponibil în magazine.
Surse: Intel, Ars Technica, Intel