Apple iPhone 6 și iPhone 6 Plus – preț, specificații și imagini oficiale

iPhone 6
iPhone 6, mai mare decât mai mare – un alt joc de cuvinte Apple

Apple a lansat noul iPhone în două versiuni, iPhone 6 și iPhone 6 Plus, conformând-se în cele din urmă tendinței generale și dorinței utilizatorilor de a avea un smartphone cu ecran generos. Pe lângă creșterea dimensiunilor, cele două modele aduc și alte noutăți, unele dintre ele promițând să schimbe complet lucrurile cu care ne-am obișnuit până acum. Pentru moment însă, singura certitudine este prețul iPhone 6 și iPhone 6 Plus, iar acesta nu este chiar mic.

Până la preț, să vedem noutățile cu care încearcă Apple să ne atragă. În primul rând, ecranul a crescut la 4,7 inch pentru iPhone 6 și 5,5 inch pentru iPhone 6 Plus. Ambele sunt de tip IPS LCD, dar primul are o rezoluție de 1334 x 750 pixeli (326 ppi), iar iPhone 6 Plus este Full HD (1920 x 1080 pixeli, 400 ppi). Față de iPhone 5s, iPhone 6 are cu 38% mai mulți pixeli, iar iPhone 6 Plus cu 185%, ceea ce ar trebui să ofere imagini de calitate, Apple susținând că a îmbunătățit și alte caracteristici ale ecranului.

iPhone 6 Plus
iPhone 6 și iPhone 6 Plus

iPhone 6 și iPhone 6 Plus sunt dotate cu noul chipset Apple A8, cu generația a doua de procesor pe 64 biți și GPU îmbunătățit. Apple nu are obiceiul să ofere detalii despre specificațiile exacte, dar susține că procesorul este cu până la 25% mai rapid decât la iPhone 5s, iar procesorul grafic cu 50%. Pe ansamblu, noile modele sunt mai rapide, iar Apple promite că nu se încălzesc și nu își diminuează performanțele în timpul utilizării.

Totodată, bateria a fost îmbunătățită, Apple susținând că iPhone 6 oferă 10 zile în regim de așteptare sau 14 ore de convorbiri în rețele 3G, iar iPhone 6 Plus rezistă 16 zile în stand-by și până la 24 de ore de convorbiri 3G.

Așa cum era de așteptat, Apple nu a crescut numărul de megapixeli la camerele foto ale noilor modele, dar a adus unele îmbunătățiri importante. Camera principală are un nou senzor de 8MP, apertură f/2.2 și flash True Tone pentru fotografii mai bune în condiții de iluminare scăzută. iPhone 6 are stabilizare digitală a imaginii, în timp ce iPhone 6 Plus are stabilizare optică a imaginii. Ambele pot înregistra clipuri video 1080p la 30 sau 60fps, precum și filmare încetinită prin înregistrarea la 120 sau 240 fps. Și camera frontală a fost îmbunătățită cu un senzor nou și apertură mai mare (f/2.2 ), precum și soft de detecție facială, desigur util pentru „selfie”.

Culorile iPhone 6
Culorile iPhone 6

Carcasa este realizată din aluminu anodizat cu un logo Apple de inox în partea din spate. Față de iPhone 5s care avea 7,6 mm, noile modele sunt ceva mai subțiri, iPhone 6 având 6,8 mm, iar iPhone 6 Plus 7,1 mm. Culorile rămân aceleași ca la iPhone 5s: Silver, Space Gray și Gold, iar Apple comercializează carcase de silicon și piele în mai multe culori.

iPhone 6 size
Diferențele de dimensiune dintre iPhone 5s, iPhone 6 și iPhone 6 Plus

Ambele modele pot fi cumpărate în versiuni cu memorie internă de 16, 64 sau 128GB și acum ajunge și la cost. Prețul oficial pentru Europa este de 699 Euro pentru iPhone 6 de 16GB, 799 Euro pentru versiunea de 64GB și 899 Euro pentru 128GB. Pentru iPhone 6 Plus prețul este de 799 Euro pentru 16GB, 899 Euro pentru 64GB și 999 Euro pentru modelul cu 128GB. Dacă în SUA iPhone 6 va fi disponibil de pe 19 septembrie, în România ar putea ajunge oficial abia la sfârșitul lunii noiembrie, la timp pentru sezonul de cumpărături de sărbători. Pentru comparație, preturile la lansare pentru iPhone 5s au fost 16GB – 699 Euro, 32GB – 799 Euro, 64GB – 899 Euro, iar acum cel mai ieftin model iPhone 5s costă cca. 2750 lei.

Update: Preț iPhone 6 și iPhone 6 Plus în România
Cele două modele pot fi comandate în versiunile
Apple iPhone 6 Silver, Space Grey sau Gold și
Apple iPhone 6 Plus Gold, Silver sau Space Grey
alături de accesorii
Husa de protecție Apple pentru iPhone 6 Plus, Piele, Black
Huse pentru Apple iPhone 6
Huse pentru Apple iPhone 6 Plus

În privința schimbării radicale promise, a fost anunțat Apple Pay, un serviciu de plăți electronice disponibil doar prin intermediul noilor modele iPhone 6 care sunt dotate cu NFC. Apple promite că datele cardurilor bancare nu sunt cunoscute de comercianți, serviciul operând într-un mod similar PayPal. După scandalul pozelor obținute de hackeri din conturile iCloud ale celebrităților, anunțul Apple ar putea fi întâmpinat cu ceva reticență. Oricum, până va ajunge în România, vor mai trece probabil câțiva ani.

iPhone 6 silicon
Huse de silicon pentru iPhone 6
iPhone 6 leather
Huse de piele pentru iPhone 6