iPhone X – modelul aniversar este radical, suntem pregătiți?

iPhone X
iPhone X

iPhone X sau iPhone 10 este modul Apple de a aniversa zece ani de la lansarea primului iPhone. Noul smartphone are un design radical, renunțând la butonul Acasă în favoarea interfeței controlate gestual. Pentru fanii Apple, iPhone X este telefonul mult așteptat, o viziune a tuturor modelelor viitoare. Dar sunt ei pregătiți pentru noua revoluție Apple și prețul pe care trebuie să îl plătească?

Când a fost lansat primul iPhone în 2007, cele mai folosite smartphone-uri erau Blackberry cu tastatură QWERTY. iPhone-ul s-a remarcat prin ușurința de utilizare și o tastatură virtuală destul de bună. Însă, timp de 10 ani, toate modelele ulterioare au păstrat butonul multifuncțional „Acasă”. Apple a încercat să introducă gesturi multitasking pe iPad încă din iOS 4.3 în 2011, dar puțini utilizatori au folosit patru degete pentru a închide o aplicație, preferând să apese butonul. Pentru mica comunitate „jailbreak”, au existat mereu aplicații precum Zephyr, Auxo, Tage sau Kaze, ce aduc gesturile multitasking și pe iPhone. Deși foarte util, acest mod de interacțiune nu a convins până acum un număr mare de utilizatori.

iPhone X este primul model fără butonul Acasă și, vrând-nevrând, trebuie să folosești gesturile detaliate de Apple în acest clip.

În privința specificațiilor, iPhone X este bineînțeles „cel mai puternic” de până acum. Are un chipset Apple A11 Bionic cu CPU Hexa-Core și primul GPU Apple, probabil 3GB memorie RAM, un ecran de 5,8 inch „fără margini” (rezoluție 2436 x 1125 pixeli), primul ecran OLED din gamă. Tot pentru prima dată, are încărcare wireless, iar carcasa de sticlă revine pentru prima dată de la iPhone 4. În loc de senzorul de amprentă Touch ID, telefonul aduce deblocare și plăți prin Face ID – recunoaștere facială. Camera principală are doi senzori de 12 megapixeli amplasați vertical, iar camera frontală are un senzor de 7 MP.

Fără vreo contribuție majoră din partea Apple, putem spune că iPhone X este o acumulare a inovațiilor tehnologice din ultimii ani. Ceea ce se așteaptă de la Apple este să promoveze și convingă utilizatorii să accepte și folosească gesturile, ecranele supradimensionate și încărcarea wireless. Pornind însă de la un preț de 1149 Euro în Europa (cel puțin 5300 lei în România), este greu de crezut că iPhone X va declanșa noua revoluție mobilă. Probabil vom aștepta clonele Android și iPhone 9 pentru o adoptare la scară largă a interfeței complet gestuale.