JIBO – primul robot asistent personal al familiei

JIBO
Robotul JIBO, asistentul personal al familiei

Asistenții virtuali ies din smartphone și se pregătesc să cucerească întreaga casă. Dacă Siri, Google Now sau Cortana oferă o experiență personală, JIBO vrea să fie de ajutor tuturor și este prezentat drept „primul robot de familie din lume”. Spre deosebire de roboții umanoizi care ne-ar putea ajuta la treburile casnice, JIBO este un robot social și își dorește să devină un membru al familiei.

Proiectul este creația Dr. Cynthia Breazeal (MIT) și nu este conceput ca o jucărie, ci ca un adevărat asistent personal care să ajute orice persoană din casă. Primul model va efectua sarcini simple precum memorarea unor note dictate și reamintirea lor, preluarea notificărilor de pe smartphone, citirea sms-urilor sau e-mail-urilor și redarea mesajelor vocale.

Pe lângă aceste sarcini simple, JIBO este echipat pentru a evolua și a învăța din interacțiunea cu oamenii. Robotul este dotat cu două camere video de rezoluție înaltă care permit urmărirea fețelor și realizarea de fotografii, microfoane multidirecționale pentru preluarea comenzilor vocale, două difuzoare pentru a comunica verbal și un ecran LCD.

JIBO
JIBO ne citește mesajele și ia notiție

Inteligența artificială care face posibilă interacțiunea este dezvoltată ca o platformă deschisă bazată pe Linux, permițând dezvoltatorilor să creeze noi aptitudini și module pentru JIBO. Inițiatorii proiectului susțin că JIBO poate fi prieten de joacă și instrument educațional pentru copii, un ajutor pentru persoanele în vârstă, un nou mod de interacțiune pentru adolescenți și un asistent personal pentru adulți.

JIBO este finanțat prin intermediul unei campanii Indiegogo, dar a depășit din prima zi suma propusă. Dacă totul funcționează conform planului, primele modele JIBO ar putea fi comercializate în decembrie 2015 la prețul de 499 Dolari. Pentru cei interesați să dezvolte aplicații JIBO, va fi disponibil un pachet special în toamna anului viitor, la prețul de 599 Dolari.

Din clipul de prezentare se poate observa cum funcționează JIBO și cum s-ar putea integra în activitățile zilnice personale sau ale familiei. Din păcate, cel puțin pentru moment, JIBO nu înțelege decât limba engleză.
JIBO: The World’s First Family Robot

Surse: MyJIBO, Indiegogo