Kayentapus ambrokholohali – un megatheropod african

Kayentapus
Miengah Abrahams alături de urmele Kayentapus ambrokholohali / foto Lara Sciscio

Kayentapus ambrokholohali este primul „megatheropod” descoperit în partea de sud a Africii. Dinozaurul carnivor biped de mari dimensiuni ar fi trăit în extremitatea sudică a supercontinentului Gondwana în Jurasicul inferior, în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani. Din păcate, Kayentapus este cunoscut doar prin urmele lăsate, nefiind descoperite și fosile ale speciei.

Theropod este denumirea comună pentru dinozaurii din subordinul Theropoda, în general bipezi și carnivori, considerați a fi evoluat în păsările din prezent. Printre cele mai reprezentative specii se numără Tyrannosaurus rex și Spinosaurus aegyptiacus, dar prădători de mari dimensiuni au fost descoperiți și în Australia (Steroponychus) sau America de Sud (Murusraptor barrosaensis).

Noua specie Kayentapus ambrokholohali a fost descrisă pe baza urmelor lăsate în formațiunea geologică Elliot din Bazinul Karoo, Lesotho. Urmele aparțin unui dinozaur biped cu trei degete la membrele inferioare, însușire caracteristică a theropozilor, și măsoară 57 cm în lungime și 50 cm în lățime. Conform estimărilor paleontologilor, Kayentapus ar fi avut o lungime totală de aproximativ 9 metri și o înălțime la nivelul șoldului de cca. 3 metri.

Kayentapus
Dimensiunile estimate Kayentapus ambrokholohali / ilustrație Fabien Knoll/Lara Sciscio/SciNews.ro

Din descoperirile de până acum, Kayentapus ambrokholohali este cel mai mare dinozaur carnivor de pe actualul teritoriu al sudului Africii, respectiv partea de sud a supercontinentului Gondwana în Jurasicul inferior (timpuriu). Descoperirea este considerată importantă deoarece majoritatea dinozaurilor theropozi care au trăit în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani erau de talie mică. Megatheropozii, dinozaurii theropozi de mari dimensiuni, erau cunoscuți până acum din perioada de sfârșit a Jurasicului și începutul Cretacicului.

Paleontologii speră să descopere și fosile Kayentapus ambrokholohali, care ar putea oferi mai multe detalii despre fizionomia și caracteristicile speciei. Studiul „The first megatheropod tracks from the Lower Jurassic upper Elliot Formation, Karoo Basin, Lesotho” a fost publicat în revista cu acces gratuit PLoS ONE.

Sursă: PLoS ONE