Lampris guttatus – Opah, primul pește cu sânge cald

Opah
Lampris guttatus – Opah / imagini NOAA Fisheries/Southwest Fisheries Science Center

Lampris guttatus, cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de Opah, ar fi primul pește cu sânge cald descoperit până acum. Conform biologilor marini din cadrul NOAA, Lampris guttatus este un pește endoterm, producând căldură cu ajutorul mușchilor și folosind-o pentru a crește temperatura internă în raport cu mediul înconjurător. Deși adaptări similare au mai fost observate și la alți pești, Opah este prima specie cunoscută care distribuie sângele cald în întreg corpul.

Lampris guttatus este un pește osos din clasa Actinopterygii (actinopterigieni – pești cu „înotătoare rază”), ordinul Lampriformes și face parte din familia Lampridae, alături de Lampris immaculatus. Peștele este răspândit în toate mările și oceanele subtropicale și temperate, fiind cunoscut sub aproximativ 78 de denumiri comune, printre care Opah, pește-lună, Cravo, pește-rege, pește-soare sau Mariposa.

Peștele ajunge de obicei la o lungime de cca. 140 cm și o greutate de 75 kg, cei mai mari observați până acum având aproximativ 180 cm. și până la 270 kg. Dispozitivele de urmărire prin satelit au arătat că specia preferă să își petreacă majoritatea timpului la adâncimi cuprinse între 45 și 390m, dar Opah poate să coboare până la aproximativ 500m.

Dispozitivele de monitorizare montate de către cercetătorii NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) au relevat că peștii aveau o temperatură medie a mușchilor cu 5 grade Celsius mai mare decât cea a apei înconjurătoare la adâncimi cuprinse între 45 și 300m. Chiar și atunci când înotau în ape cu o temperatură de 4 grade Celsius, mușchii rămâneau la o temperatură de aproximativ 13 – 14 grade Celsius.

Autorii studiului susțin că Lampris guttatus generează căldură cu ajutorul mușchilor înotători pectorali, sângele cald fiind distribuit în tot corpul și utilizat pentru a încălzi inima și creierul. Totodată, peștele are branhii special adaptate pentru a reduce pierderile de căldură. Vasele cu sânge cald ce merg spre branhii sunt înfășurate în jurul celor cu sânge oxigenat, dar mai rece, ce se întorc în corp, mecanism cunoscut drept schimb de căldură în contracurent.

Deși adaptări similare au fost observate la unele specii de rechini, la ton sau Mobula tarapacana, acestea vizează doar încălzirea unor regiuni ale corpului, în special cutia craniană. Din aceste considerente, cercetătorii consideră Lampris guttatus primul pește cu sânge cald. Studiul „Whole-body endothermy in a mesopelagic fish, the opah, Lampris guttatus” a fost publicat în revista Science.
Surse: Science, EOL, NOAA Fisheries West Coast Region