Laquintasaura venezuelae – un dinozaur cât un câine mic

Laquintasaura
Laquintasaura venezuelae / reconstrucție Jorge Gonzales, imagine © Adrian Ritter/UZH

Laquintasaura venezuelae este o nouă specie de dinozaur descoperită în Venezuela. Deși nu impresionează prim mărime, are alte caracteristici care îl fac deosebit de interesant. În primul rând, este primul dinozaur descoperit în nordul Americii de Sud, mai exact în formațiunea geologică La Quinta din Venezuela.

America de Sud este recunoscută pentru multitudinea de specii fosile, dar majoritatea provin din Argentina, de exemplu cel mai mare dinozaur descoperit până acum. Deși din formațiunea La Quinta au mai fost recuperate fragmente de oase, aceasta este prima specie nouă descrisă. Pentru a marca acest eveniment, dinozaurul a fost botezat Laquintasaura – „șopârla din La Quinta”.

Paleontologii au reușit să recupereze fosile de la cel puțin patru exemplare de Laquintasaura, cu vârste aproximative între 3 și 12 ani. Cum fosilele au fost descoperite într-un spațiu restrâns, cercetătorii susțin că Laquintasaura venezuelae ar fi putut trăi în grupuri mici, fiind printre primele specii din ordinul Ornithischia (Predentata) care să manifeste un comportament social. Ordinul Ornithischia include mai mulți dinozauri erbivori cu cioc, printre care și Stegosaurus sau Iguanodon.

Specia Laquintasaura venezuelae a trăit la începutul Jurasicului, în urmă cu aproximativ 201 milioane de ani, la scurt timp după extincția de la sfârșitul Triasicului. Cercetătorii consideră că noua specie este un bun exemplu pentru modul în care dinozaurii au prosperat rapid după acest eveniment.

Laquintasaura venezuelae
Laquintasaura venezuelae ar fi putut prinde și insecte/ ilustrație © Mark Witton

Laquintasaura era un dinozaur biped de statura unui câine mic, având o lungime de 1m și o înălțime de 25cm la nivelul șoldului. În mare măsură, dinozaurul era erbivor și se hrănea cu ferigi, dar vârfurile lungi și curbate ale unor dinți sugerează că ar fi putut să consume și insecte sau alte vietăți mici.

Cercetătorii consideră că descoperirea acestei specii extinde aria de distribuție a primilor dinozauri și oferă indicii importante privind evoluția și comportamentul lor. Descrierea speciei Laquintasaura venezuelae a fost publicată în studiul „A Palaeoequatorial Ornithischian and New Constraints on Early Dinosaur Diversification”, apătur în revista Proceedings of the Royal Society B din 6 august 2014.

Surse: Proceedings of the Royal Society B, Natural History Museum, University of Birmingham