Lonicera japonica combate gripa, ar putea fi noua penicilină

caprifoi
Lonicera japonica / imagine James R. Allison

Lonicera japonica, cunoscută drept caprifoi sau „Mâna Maicii Domnului”, ar conține o moleculă capabilă să combată eficient diversele forme de gripă, inclusiv porcină și aviară. Concluzia aparține cercetătorilor Universității Nanjing care susțin că au identificat componenta activă din ceaiul de Lonicera japonica, iar consumarea sa previne infectarea cu viruși gripali de tip A și reduce rata de deces în cazul cobailor infectați cu H5N1.

Studiul a pornit de la folosirea ceaiului de caprifoi și altor preparate obținute din Lonicera japonica în medicina tradițională chineză pentru proprietățile antivirale, în special pentru tratarea gripei. Cercetătorii au încercat să identifice și izoleze componenta responsabilă pentru efectele benefice, iar în studiul „Honeysuckle-encoded atypical microRNA2911 directly targets influenza A viruses” prezintă primele rezultate.

Astfel, oamenii de știință susțin că au identificat MIR2911, un microARN aflat în formă foarte stabilă în decoctul de caprifoi. Un microARN este o moleculă funcțională a acidului ribonucleic cu rol în reglarea proceselor care se desfășoară la nivel celular și supraviețuiește destul de mult în organism. Cercetătorii au administrat oral cobailor decoct obținut din Lonicera japonica (10 g fierte în 100 ml apă timp de 30 minute) și au constatat că MIR2911 se regăsește în procent mare în sânge și țesutul pulmonar.

Ulterior, a fost testat răspunsul la infectarea cu diverși viruși gripali, printre care H1N1 (gripa porcină sau spaniolă), H5N1 și H7N9 (forme ale virusului gripei aviare), cercetătorii susținând că MIR2911 acționează prin blocarea genelor PB2 și NS1, cunoscute ca având rol în replicarea virală a gripei. Mai mult, atât molecula MIR2911 obținută din decoctul Lonicera japonica, cât și cea sintetizată de cercetători, au oferit protecție împotriva celor trei viruși gripali.

Chen-Yu Zhang, coordonatorul studiului, aseamănă identificarea acestei molecule și a procesului care ajută la blocarea gripei cu descoperirea penicilinei. Cercetătorii chinezi susțin că MIR2911 ar putea ajuta la combaterea mai multor tipuri de viruși, inclusiv Ebola. Totuși, trebuie remarcat că studiul a fost efectuat doar pe cobai, iar mecanismul ar putea să nu fie similar în cazul pacienților umani. De asemenea, ingerată în cantități mari, Lonicera japonica poate să fie toxică.

Surse: Cell Research, Nanjing University School of Life Sciences