Macroscelides micus – o nouă specie de „șoarece elefant”

Macroscelides micus
Macroscelides micus / imagine Galen Rathbun/California Academy of Sciences

În deșerturile din Africa de Sud-Vest a fost descoperită o nouă specie de „Sengi cu urechi rotunde”, cunoscut și drept „șoarecele elefant”. Macroscelides micus este a treia specie nouă descoperită în ultimul deceniu și cel mai mic membru dintre cele 19 familii de sengi ale ordinului Macroscelidea. În pofida aspectului și dimensiunilor similare unui șoarece, speciile din ordinul Macroscelidea nu sunt înrudite cu familia Soricidae, ci sunt animale insectivore mai apropiate genetic de elefant, aardvark („porcul furnicar”) sau lamantin.

Denumit în mod uzual „Sengi cu urechi rotunde de Etendeka”, Macroscelides micus a fost descoperit în Namibia de către cercetătorii California Academy of Sciences. În timp ce examinau mai multe specimene colectate dintr-o regiune îndepărtată din Nord-Vestul Namibiei, Dr. Jack Dumbacher și Dr. Galen Rathbun au observat un exemplar neobișnuit, care nu semăna cu niciun specimen anterior. Mamiferul era semnificativ mai mic, avea blană ruginie și pielea era lipsită de pigmentația închisă la culoare.

Bănuind că este o nouă specie, cercetătorii americani și colegii din Namibia au pornit în căutarea mai multor specimene. În cursul a nouă expediții, desfășurate între anii 2005 – 2011, oamenii de știință au reușit să identifice 16 exemplare care au fost comparate cu specimenele din colecțiile muzeelor din Windhoek, Pretoria, Londra și Los Angeles. În plus, analiza genetică a demonstrat că a fost descoperită o nouă specie, denumită acum Macroscelides micus și descrisă în articolul „A new species of round-eared sengi (genus Macroscelides) from Namibia” publicat în Journal of Mammalogy.

Conform cercetătorilor, Macroscelides micus este foarte diferit, din punct de vedere genetic, de alte specii de Sengi. O parte a diferențelor se pot datora adaptării la mediul în care trăiește, formațiunea vulcanică Etendeka fiind un platou cu roci vulcanice din Cretacic. Astfel, blana de culoare ruginie l-ar putea ajuta să se ascundă mai bine printre roci. În medie, Macroscelides micus măsoară aproximativ 19cm, incluzând coada, și cântărește cca. 28 de grame. Cercetătorii plănuiesc să se întoarcă în zonă pentru a studia Macroscelides micus în habitatul natural, inclusiv cu ajutorul unor dispozitive de urmărire radio.

sengi
Macroscelides micus / imagine Dumbacher et al.

Surse: California Academy of Sciences, Journal of Mammalogy (pdf), Reuters