Manot 1 – omul care a trăit alături de neanderthalieni

Manot
Calota craniană Manot 1 / imagine Hershkovitz et al.

Manot 1 este numele unui craniu incomplet descoperit în peștera Manot din Israel, iar cercetătorii cred că se numără printre coloniștii timpurii care au părăsit Africa răspândindu-se în Asia și Europa. Manot 1 a trăit în urmă cu aproximativ 55000 ani în aceeași zonă în care locuiau și oameni de Neanderthal, prima dovadă de acest fel din Orientul Mijlociu.

Manot este o peșteră carstică situată la 40 km. de Muntele Carmel, în nordul Israelului, dovezile arheologice demonstrând că a fost intens ocupată la începutul Paleoliticului târziu. Calota craniană denumită acum Manot 1 a fost descoperită în 2008 acoperită de o crustă de calcar datorată interacțiunii permanente dintre apă și rocă. Datarea prin metoda uraniu-toriu a 11 probe a relevat o vârstă minimă cuprinsă între 54700 și 55000 ani.

Cercetătorii susțin că Manot 1 are caracteristici moderne, calota craniană având o formă similară cu cea a unui african modern sau a unui european din perioada Paleoliticului târziu, dar diferită de majoritatea altor Homo sapiens primitivi din acea regiune. Acest fapt sugerează că Manot 1 ar fi o rudă apropiată a primilor oameni moderni care au plecat din Africa colonizând cu succes Europa.

Manot
Craniu neanderthalian, Manot 1 și craniu uman contemporan / imagine Jim Hollander

Anterior, din locații apropiate peșterii, au fost recuperate fosile aparținând Homo neanderthalensis cu vechimi cuprinse între 65000 și 50000 ani în urmă. Prin urmare, populația Manot 1 trebuie să fi conviețuit alături de neanderthalieni, poate chiar să se fi împerecheat. În acest caz, caracteristicile anatomice care susțin încrucișarea H. sapiens cu H. neanderthalensis ar putea să nu provină de la neanderthalieni europeni, ci de la populații din zona Levantului.

Pentru moment, nu se cunoaște sexul specimenului Manot 1, dar dimensiunea craniului indică un adult de talie mică. Cercetătorii doresc să testeze eventualele urme de ADN încă rămase în calota craniană, analiza acestora putând lămuri dacă Manot 1 aparținea speciei H. sapiens, H. neanderthalensis sau era un metis între cele două. Studiul „Levantine cranium from Manot Cave (Israel) foreshadows the first European modern humans” a fost publicat în revista Nature.
Surse: University of Vienna, The Hebrew University of Jerusalem, Case Western Reserve University, Nature