Maratus pardus – un nou păianjen păun

peacock spider
Maratus pardus / imagine Jürgen C. Otto

Păianjenii nu sunt cele mai îndrăgite viețuitoare, mai ales când își întind plasele prin colțurile camerelor. Uneori însă, păianjenii pot fi chiar deosebiți, cum este și această nouă specie de păianjen păun. Maratus pardus a fost observat pentru prima dată în Parcul Național Cape Le Grand din vestul Australiei în 1994, dar abia în 2013 cercetătorii au reușit să găsească mai multe exemplare pentru a descrie această specie deosebită.

M. pardus face parte din genul Maratus ce reunește mai multe specii din Australia denumite în mod obișnuit păianjeni păun datorită abdomenului colorat pe care îl expun în timpul ritualului de împerechere. Fiecare specie a genului Maratus are un alt tipar de culori, pe care îl expun ca pe un evantai deasupra capului. Genul Maratus face parte din familia Salticidae, cunoscuți drept păianjeni săritori.

Denumirea „pardus” vine din latină și înseamnă leopard, fiind aleasă de cercetători deoarece masculii noii specii au multe puncte colorate și un comportament asemănător felinei. Din fericire, păianjenul nu este și la fel de mare ca o felină, având doar 4,5 mm lungime.

păianjen păun
Maratus pardus femelă și pui / imagine Jürgen C. Otto

În mod obișnuit, masculul speciei Maratus pardus are între 14 și 18 puncte de culoare roșu-portocaliu pe un fundal albastru deschis sau albastru-verde. Punctele sunt flancate de o serie de dungi de culoare galbenă. În timpul ritualului de curtare, masculul produce și un sunet, dar pe o frecvență pe care nu o putem auzi.

Descrierea speciei a fost publicată în numărul din mai 2014 al revistei Peckhamia de către biologul Jürgen C. Otto. Autorul studiului susține că Maratus pardus este singura specie din gen care are puncte atât de bine definite, ceea ce îl face ușor de recunoscut între alți păianjeni păun. În prezent, se cunosc 28 de specii aparținând genului Maratus, iar cercetătorii consideră că multe alte specii nu au fost încă descoperite.

Surse: Scientific American, Peckhamia