Marea Ciukotsk și exploatarea petrolieră din Oceanul Arctic

Compania anglo-olandeză Shell a primit acordul de principiu al Guvernului SUA pentru a realiza foraje de explorare în Marea Ciukotsk, parte a Oceanului Arctic. Dacă Shell va obține și celelalte avize, operațiunile ar putea începe în această vară. Conform estimărilor de până acum, exploatarea petrolieră din Marea Ciukotsk ar putea produce 4,8 miliarde barili de petrol.

Având în vedere imensele zăcăminte de hidrocarburi estimate pentru Oceanul Arctic și revendicarea Polului Nord, decizia nu este chiar o surpriză. Totuși, acordul Guvernului SUA a fost privit ca o victorie a industriei petroliere, decizia putând deschide calea și pentru alte explorări și exploatări similare în zona arctică.

Ciukotsk este o mare marginală situată între Siberia și Alaska, considerată parte a Oceanului Arctic și fiind navigabilă doar câteva luni pe an. Locația vizată de Shell se află la aproximativ 112 km (70 mile) nord-vest de satul Wainwright din Alaska, în zona economică exclusivă a SUA. Având dreptul de a exploatata exclusiv resursele naturale din acest perimetru, Guvernul SUA a încercat să concesioneze valorificarea petrolului către diverse companii.

Marea Ciukotsk
Locația aproximativă a exploatării Shell din Marea Ciukotsk / imagine © Google

Primele încercări de forare realizate de Shell în 2012 – 2013 s-au lovit de o serie de dificultăți tehnice și au fost oprite din cauza mai multor probleme de siguranță. Acum, Shell Gulf of Mexico Inc, filiala nord-americană a companiei anglo-olandeze Royal Dutch Shell, dorește să foreze până la șase puțuri într-o zonă în care apa mării are o adâncime de aproximativ 42 m. Operațiunile ar urma să fie executate de nava Noble Discoverer și platforma semi-submersibilă de forare Transocean Polar Pioneer.

Având în vedere dezastrul produs la platforma marină Deepwater Horizon și antecedentele Shell, Bureau of Ocean Energy Management (BOEM – agenție în cadrul Departamentului de Interne SUA) a impus o serie de condiții pentru începerea forajelor. Intențiile Shell au fost întâmpinate cu reticență de către grupurile care militează pentru protecția mediului, majoritatea susținând că firma nu a demonstrat capacitatea de a fora în siguranță în condiții arctice.

Caracteristicile regiunii fac dificilă intervenția în cazul unor scurgeri accidentale de petrol, fapt ce ar putea conduce la adevărate catastrofe ecologice. Totodată, deschiderea unor noi exploatări de petrol contravine recomandărilor Biroului Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei privind eliminarea combustibililor fosili până în 2100. Cum concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la noi valori record, poate ar trebui avute în vedere soluțiile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în locul noilor exploatări de hidrocarburi.

Pe 25 februarie 2015, suprafața de gheață a Oceanului Arctic a ajuns la maximul din acest sezon, cea mai mică de la începerea observațiilor satelitare în 1979. Evoluția calotei polare arctice poate fi vizualizată în clipul următor.
Arctic Sea Ice Maximum 2015 – New Record Winter Low

Surse: BOEM, Shell, The New York Times