Marea Piramidă din Giza ar avea un „mare gol”

ScanPyramids Big Void
“Marele gol” din Marea Piramidă din Giza / ilustrație ScanPyramids

Marea Piramidă din Giza ar avea un „mare gol”, susțin trei echipe diferite de fizicieni care au utilizat observarea miuonilor pentru a îi cerceta structura. Spațiul gol din interiorul piramidei ar avea o secțiune similară cu Marea Galerie și o lungime de cel puțin 30 metri. Pentru moment, cercetătorii nu se pot pronunța în privința funcției acestui spațiu, pe care l-au denumit „ScanPyramids Big Void”.

Cunoscută și drept Piramida lui Khufu sau Piramida lui Cheops, Marea Piramidă din Giza a fost construită în timpul domniei Faraonului Khufu (Cheops), care a stăpânit Egiptul între anii 2509 – 2483 î.Hr. Deși a suscitat un interes continuu încă din perioada antică, nici acum nu este clar cum a fost construită piramida. Pentru a îi înțelege structura internă, cercetătorii au utilizat trei metode diferite de observare a miuonilor, particule de origine cosmică care pot penetra piatra.

Conform studiului publicat în revista Nature, autorii susțin existența unui spațiu gol cu o lungime de cel puțin 30 metri și o secțiune similară cu Marea Galerie (8,6 m înălțime, 46,7 m lungime, între 2,1 și 1 m lățime). De altfel, „marele gol” este situat deasupra Marii Galerii, așa cum se poate observa din ilustrația pusă la dispoziție de misiunea de cercetare ScanPyramids. Autorii nu știu dacă este vorba de un coridor, o cameră sau chiar mai multe încăperi conectate.

Cum spațiul este situat aproape în centrul piramidei și nu au fost descoperite căi de acces, este puțin probabil ca Ministerul Antichităților din Egipt să permită spargerea unui tunel pentru a cerceta dacă există într-adevăr o cameră ascunsă în Marea Piramidă. Cercetătorii susțin că vor continua studierea piramidei cu ajutorul metodelor de detectare a miuonilor și speră ca dezvoltarea unor mini roboți să facă posibilă explorarea nedistructivă a interiorului construcției. Studiul „Discovery of a big void in Khufu’s Pyramid by observation of cosmic-ray muons” a fost publicat în revista Nature din 2 noiembrie 2017.

Sursă: Nature