Marte la opoziție 2016

Opozitia lui Marte
Soarele, Pământul și Marte la opoziție sunt pe aceeași linie, dar nu și în același plan / ilustrație NASA

Evenimentul astronomic „Marte la opoziție” sau „opoziția lui Marte” are loc atunci când Planeta Roșie și Soarele se află în părți opuse față de Pământ. Privind de deasupra Sistemului Solar, Marte, Terra și Soarele par să fie pe aceeași linie. În 2016, opoziția lui Marte are loc în data de 22 mai, dar Marte se va afla la cea mai mică distanță față de Pământ pe 30 mai.

Așa cum precizam și la evenimentul din 2014, opoziția lui Marte are loc o dată la 778 zile (2 ani, o lună și 18 zile) și marchează perioada în care planeta poate fi observată ca fiind foarte strălucitoare și ușor de reperat. Orbitele eliptice ale planetelor fac ca opoziția să nu corespundă cu cea mai mică apropiere dintre Marte și Terra. Astfel, în data de 22 mai 2016, Marte se va afla în partea opusă Soarelui față de Pământ și la o distanță de 76,2 milioane kilometri. În data de 30 mai 2016, distanța dintre Terra și Marte va fi de 75,3 milioane kilometri. Clipul următor explică cum Marte și Pământul „se aleargă” în jurul Soarelui.

Dacă timpul este favorabil, puteți observa planeta Marte privind spre Sud-Est aproape de miezul nopții când planeta ar trebui să fie situată în dreapta Lunii. Desigur, Marte este mult mai departe decât satelitul nostru și va apărea ca un punct roșiatic. Cu un telescop puteți vedea mai multe detalii, dar nu atât de bine ca telescopul spațial Hubble.

Următoarea opoziție a lui Marte va avea loc în 2018, cu cea mai mică distanță dintre Pământ și Marte în data de 31 iulie 2018.
Sursă: NASA