Super Awesome Micro Project – mașina LEGO cu aer construită în România

Raul Oaida SAMP
Raul Oaida la bordul Super Awesome Micro Project / imagine Josh Rowe

Super Awesome Micro Project (SAMP) este un hot rod funcțional construit din piese Lego. Și mai interesant, mașina are un motor realizat în întregime din Lego și pus în mișcare de aer. Proiectul a fost inițiat și finalizat de către Steve Sammartino și Raul Oaida, inventatorul român devenit celebru după realizarea bicicletei cu reacție.

SAMP a fost construit din mai mult de 500000 piese Lego și câteva componente care nu au putut fi realizate din micile piese, cum ar fi roțile. Motorul este realizat din piese Lego standard și integrează patru motoare orbitale, cu un număr cumulat de 256 pistoane puse în mișcare de aer.

Mai exact, Super Awesome Micro Project are două rezervoare cu aer comprimat capabile să asigure o viteză maximă de aproximativ 20-30 km/h. Cilindreea totală a motorului este de aproximativ 1,1 l, motorul cu 64 de arbori cotiți furnizând maxim 1500 rpm. Inventatorii susțin că nu au încercat să atingă o viteză de deplasare mai mare, temându-se că piesele Lego ar putea exploda.

Întreg proiectul a fost finanțat prin donații, doar piesele Lego costând aproximativ 60000 dolari. După cum precizează pagina oficială, SAMP a fost construit în România și trimis „într-o locație secretă” din suburbiile orașului Melbourne, Australia. Se pare că mașina a fost deteriorată în timpul transportului, dar Steve Sammartino și Raul Oaida au reușit să repare piesele afectate.

Conform inventatorilor, Super Awesome Micro Project este o premieră mondială și dovada vie a unui concept pentru o mașină ecologică.

Surse: The Verge, Daily Mail, Raul Oaida, SAMP