Microsoft HoloLens transformă hologramele în realitate

HoloLens
Microsoft HoloLens

HoloLens este primul computer holografic purtabil independent din lume, cel puțin așa susține Microsoft. Având forma unor ochelari, HoloLens permite vizualizarea imaginilor holografice de înaltă definiție în mediul din jurul utilizatorului, transformând orice spațiu într-o realitate augmentată interactivă cu modele 3D, aplicații și conținut multimedia. NASA a participat la dezvoltare și este printre primii beneficiari, tehnologia HoloLens urmând să fie folosită din această vară pentru a controla roboții aflați pe Marte.

Microsoft nu este la prima aventură în domeniul hologramelor, Immersion Room oferind un sistem holografic de teleconferință pentru afaceri, iar RoomAlive explorând posibilitățile multimedia și de distracție ale unui asemenea sistem. HoloLens reușește să le facă pe amândouă și mult mai multe, posibilitățile fiind practic nelimitate.

Totul se bazează pe includerea în noul Windows 10 a unui așa numit Windows Holographic, o platformă de programare care le permite dezvoltatorilor de aplicații să integreze utilizarea hologramelor. Astfel, o aplicație precum Skype poate proiecta imaginea interlocutorului unui apel video în fața utilizatorului, ca și cum acesta s-ar afla în aceeași cameră.

Dar imaginile nu sunt statice și pasive, ci se adaptează la mișcările utilizatorului și acesta poate interacționa cu ele prin gesturi sau comenzi vocale. HoloLens include CPU, GPU și un nou HPU (holographic processing unit – unitate de procesare a hologramelor), alături de senzori avansați care ajută dispozitivul să stabilească la ce privești și ce vrei să comunici.

NASA va utiliza o versiune HoloLens pentru a permite cercetătorilor care coordonează activitatea roboților Oportunity și Curiosity să vadă imaginile trimise într-o realitate augmentată și să interacționeze ca și cum s-ar afla pe Marte. Alte aplicații posibile sunt în domeniul medicinei, proiectării 3D și, evident, al jocurilor. Pentru moment, Microsoft nu a dat detalii despre cât va costa HoloLens, dar produsul va fi lansat în acest an la un preț care să fie accesibil nu doar mediului de afaceri, ci și utilizatorilor obișnuiți.
Microsoft HoloLens & NASA OnSight

Microsoft HoloLens for education

Microsoft HoloLens and the holographic robot B15

Minecraft for HoloLens

Sursă: Microsoft