Misiunea Cassini-Huygens la final (video)

Saturn
Saturn văzut de Cassini/ imagine NASA

Sonda spațială Cassini s-a dezintegrat în atmosfera planetei Saturn în data de 15 septembrie 2017, la ora 11:55:46 UTC. După aproape 20 de ani petrecuți în spațiu, sonda a încheiat o misiune ce a transformat complet cunoștințele noastre despre sistemul saturnian și a deschis calea pentru viitorii cercetători robotici ai Sistemului Solar. Deși Cassini a dispărut în gigantul gazos, ultimele date transmise ar trebui să ofere noi detalii despre Saturn.

Misiunea Cassini–Huygens a fost lansată în data de 15 octombrie 1997, fiind compusă din sonda orbitală Cassini (NASA) și sonda de aterizare Huygens (ESA). Pentru manevre de asistență gravitațională, misiunea a trecut pe lângă Venus de două ori (26 aprilie 1998, 24 iunie 1999), Pământ (18 august 1999) și Jupiter (30 decembrie 2000). După aproape 7 ani de călătorie prin Sistemul Solar, sonda a intrat pe orbita planetei Saturn în data de 1 iulie 2004. Sonda Huygens a reușit să aterizeze cu bine pe suprafața satelitului Titan în data de 14 ianuarie 2005. Clipul următor prezintă unele dintre cele mai memorabile imagini ale misiunii.

Cassini-Huygens a revoluționat astronomia și astrobiologia, aducând dovezi privind existența unui  ocean subteran pe Enceladus, ce ar putea avea condiții favorabile vieții microbiene. Huygens a transmis prima imagine color de pe Titan, iar Cassini a descoperit forme de relief, mări și lacuri de metan, precum și o „insula magică”. De asemenea, sonda a observat în detaliu inelele lui Saturn, descoperind șase noi sateliți, chiar și un posibil satelit natural în curs de formare.

Fotografiile realizate de Cassini, printre care și cele ale satelitului Mimas – „Steaua Morții”, vor rămâne în mintea mai multor generații. Datele transmise au stat la baza a 3948 studii științifice publicate până acum, iar cercetătorii așteaptă încă ultimele „cuvinte” ale sondei privind atmosfera lui Saturn. Împreună cu Voyager,  misiunea Cassini-Huygens este una dintre cele mai de succes din istoria de până acum a explorării spațiului. Următoarea mare provocare ar putea fi Misiunea Europa în căutarea vieții pe satelitul planetei Jupiter.

Ultimele momente ale sondei Cassini și pierderea semnalului

Ultimele imagini transmise de Cassini

Prima orbită din seria Grand Finale (Marele Final)

Cassini studiază Enceladus