Misterul părului de gheață pare rezolvat

Părul de gheață
Păr de gheață în Moosseedorf, Elveția / imagine Christian Mätzler

Părul de gheață este un fenomen natural deosebit, un tip de gheață ce ia forma unor fire fine ce se aseamănă cu un păr mătăsos sau vata de zahăr. Descoperit în 1918, acest tip de floare de gheață i-a fascinat și intrigat pe cercetători. Părul de gheață părea să se formeze pe ramurile căzute ale anumitor specii de arbori și în condiții meteorologice particulare. Cu toate acestea, lipsea un element cheie, iar o echipă de cercetători germani și elvețieni susține că l-a descoperit.

Conform studiului publicat în Biogeosciences, fenomenul se petrece în nopțile de iarnă cu umiditate crescută și o temperatură ce coboară puțin sub zero grade Celsius. Analizând mai multe tipuri de ramuri pe care a crescut părul de gheață, cercetătorii au identificat o componentă comună: ciuperca Exidiopsis effusa. Aceasta permite formarea firelor foarte subțiri de gheață, cu un diametru de aproximativ 0,01mm. În aceleași condiții de mediu, dar în absența ciupercii, gheața se formează ca o crustă.

Imagini cu părul de gheață în pădurile din Germania și Elveția, precum și un clip ce prezintă evoluția fenomenului și formarea firelor subțiri de gheață.

Cercetătorii susțin că motivul rezolvării misterului după aproape 100 de ani, de la descrierea fenomenului de către meteorologul Alfred Wegener în 1918, este raritatea și caracterul efemer al părului de gheață. Din datele de până acum, acest tip de floare de gheață ar putea să apară în pădurile de foioase situate la latitudini nordice cuprinse între 45 și 55°. Cum aproape trei sferturi din România sunt situate mai sus de paralela 45°N, părul de gheață ar trebui să apară și în pădurile de la noi. Dacă ați observat direct acest fenomen, puteți să lăsați în comentarii legături către eventualele fotografii.
Sursă: Biogeosciences