Mormânt geto-dacic în Velikovo, Bulgaria

Mormant geto-dacic
Mormântul geto-dacic din Velikovo

În satul Velikovo, din regiunea Dobrici, Bulgaria, a fost identificat un mormânt geto-dacic din perioada romană. Din păcate, jefuitorii de morminte au făcut descoperirea, iar săpăturile arheologice de salvare nu au mai recuperat decât un inventar modest. Se presupune că „vânătorii de comori” au sustras obiectele funerare, deteriorând mormântul geto-dacic. Ceramica recuperată de arheologi a fost restaurată și urmează să fie expusă la Muzeul de Istorie din orașul General Toșevo.

Satul Velikovo este situat în apropierea orașului General Toșevo din partea de Nord-Est a Bulgariei, la cca. 10 km de granița cu România și aproximativ 30 km depărtare de Vama Veche. Localitatea este cunoscută pentru necropola din perioada romană, unde au fost descoperite mai multe morminte asociate de arheologi populației locale geto-dacice de la sud de Dunăre.

vas dacic
Vas ceramic descoperit la Velikovo

Monumentul funerar descoperit acum are un fronton trapezoidal și a fost realizat din piatră locală, îmbinată cu morar de culoare albă. Întrarea este realizată din piatră și este orientată către răsărit. Urna de incinerație era amplasată în interiorul unei nișe, situată în partea dreaptă. Totodată, arheologii au descoperit și oase umane de la mai mulți indivizi, probabil monumentul funerar fiind folosit de o familie timp de mai multe generații.

Reprezentații muzeului regional presupun că mormântul a fost jefuit cu cel puțin un an în urmă și cred că ar fi avut un inventar mult mai bogat. Cercetarea arheologică de salvare, derulată în perioada aprilie-mai 2016, a reușit să recupereze doar două obiecte ceramice, un vas adâncit și un opaiț din lut cu toartă inelară. Ceramica a fost restaurată, urmând să fie expusă în Muzeul de Istorie General Toșevo.

opait geto-dacic
Opaiț cu ansă inelară

Sursă: Община Генерал Тошево