Mormânt micenian intact descoperit la Pylos

colier de aur
Colier din aur micenian descoperit la Pylos / foto YPPO

Un mormânt micenian intact a fost descoperit de arheologi în apropierea complexului „Palatul lui Nestor” din orașul Pylos, în sudul Greciei. Mormântul are o vechime de aproximativ 3500 ani și aparține unui războinic micenian care a fost înhumat alături de mai multe obiecte din aur, argint și bronz. Arheologii americani și oficialii greci consideră descoperirea drept „cea mai importantă din ultimii 65 de ani în Grecia continentală”, oferind noi date despre începuturile civilizației în Europa.

Mult timp, civilizația miceniană a fost cunoscută doar din mitologia greacă, Palatul lui Nestor din Pylos fiind menționat în Odiseea lui Homer. În 1939 însă, arheologii au descoperit în apropierea orașului modern Pylos un vast sit ce include și ruinele unei clădiri somptuoase, denumită acum „Palatul lui Nestor”. Dacă a fost într-adevăr reședința mitologicului rege Nestor sau tatălui său Neleus, nu vom ști cu certitudine decât dacă arheologii vor identifica artefacte care să îi menționeze direct. Pentru moment, se cunoaște că așezarea și palatul au fost distruse prin incendiere undeva în jurul anului 1200 î.Hr.

Mormântul descoperit acum este însă ceva mai vechi, fiind datat la aproximativ 1500 î.Hr. și caracteristic celei de-a doua perioade miceniene sau Heladicul Târziu II. Bunăstarea epocii se reflectă și în inventarul mormântului. Alături de războinicul micenian, arheologii au descoperit patru inele-sigiliu din aur masiv, două cupe din aur și o cupă de argint cu margini aurite, un colier din aur de cca. 75 cm. cu două pandantive din aur, numeroși bumbi din aur și șase cupe din argint.

inel-sigiliu
Inel-sigiliu din mormântul războinicului micenian / foto YPPO

În plus față de această adevărată comoară din aur și argint, au fost descoperite mai multe arme și obiecte din bronz, printre care o sabie de 90 cm. cu mâner din fildeș aurit. De asemenea, au fost recuperate peste 1000 de mărgele din pietre prețioase și semiprețioase și mai mult de 50 de sigilii cu decorațiuni în stil minoic. Aceste sigilii, dar și alte obiecte asociate civilizației minoice din insula Creta descoperite în sit, i-au determinat pe cercetători să considere că mormântul aparținea unui membru al elitei miceniene, un războinic înstărit care avea acces la bunuri importate.

Echipa, coordonată de arheologii Sharon Stocker și Jack Davis din cadrul Universității Cincinnati (SUA), va continua cercetările în cadrul sitului „Palatul lui Nestor”, dar șansele de a descoperi un mormânt la fel de bine conservat sunt considerate destul de mici. Obiectele descoperite vor fi studiate și de alți cercetători, autoritățile grecești urmând să hotărască unde vor fi expuse.

Surse: University of Cincinnati, Hellenic Ministry of Culture