Prea mult lapte ar putea fi dăunător pentru sănătate

milk
Laptele în exces ar putea fi nesănătos

Consumul ridicat de lapte nu este asociat unui risc mai mic de fracturi, în schimb corelează cu un risc crescut de deces, în special la femei. În același timp, consumul ridicat de produse obținute prin fermentarea laptelui, cum ar fi iaurtul sau brânza, pare să aibă efecte benefice, conform unui studiu derulat timp de 20 de ani în Suedia. Chiar dacă nu stabilește o legătură de cauzalitate, cercetarea aduce în atenție potențialele efecte negative ale unui consum ridicat de lapte.

Cercetătorii consideră că laptele conține majoritatea nutrienților esențiali pentru dieta umană, inclusiv calciu, fosfor și vitamina D cu o importanță deosebită pentru sistemul osos. De obicei, o dietă bogată în produse lactate este recomandată pentru reducerea riscului de fracturi osteoporotice. Dar oamenii sunt capabili să digere lactoza datorită unei mutații genetice ce a survenit după trecerea de la stadiul de vânător-culegător la crescători de animale și agricultori, intoleranța la lactoză menținându-se timp de mai multe mii de ani. Prin urmare, expunerea la un consum ridicat de lapte ar putea avea efecte negative.

Pentru a stabili corelațiile dintre consumul ridicat de lapte și efectele asupra sănătății, cercetători și specialiști din cadrul Universității Uppsala, Agenției Naționale pentru Alimente și Departamentului de Sănătate Publică din Suedia, au urmărit timp de aproape 20 de ani dietele a 61433 femei și timp de cca. 11 ani alimentația a 45339 bărbați. Datele au fost culese prin intermediul unor chestionare, administrate în perioada 1987 – 1990 și în 1997, privind 96 de alimente comune, între care lapte, iaurt și brânză.

Conform rezultatelor studiului, consumarea unei cantități mari de lapte nu a scăzut scăzut riscul fracturilor. Mai mult, în cazul femeilor care au consumat mai mult de trei pahare de lapte pe zi (cca. 680ml) a fost constatat un risc crescut de deces, față de cele care au băut mai puțin de un pahar pe zi (în medie 60ml). În cazul bărbaților, tendința se menține, dar corelația nu este atât de puternică.

Totuși, un consum ridicat de produse obținute prin fermentarea laptelui și având un conținut scăzut de lactoză (printre care iaurtul și brânza) a fost asociat cu un risc redus de fracturi și scăderea mortalității. Cercetătorii bănuiesc că efectele se datorează modului în care organismul uman procesează lactoza transformând-o în galactoză, un procent ridicat putând crește stresul oxidativ și avea consecințe negative.

Având în vedere particularitățile și limitările studiului, pentru moment nu se consideră că ar trebui schimbate recomandările de consum pentru lapte, dar este subliniată necesitatea unor cercetări care să confirme sau infirme cauzalitatea. Totuși, studiul aduce în atenție potențialele efecte negative ale unui consum ridicat de lapte la adulți, un subiect intens dezbătut în comunitatea științifică.

Surse: British Medical Journal, Nature