Munții Gamburtsev își ascund vârsta reală

Munții Gamburtsev
Munții Gamburtsev se înalță la peste 1300m / imagine Columbia University

Munții Gamburtsev din Antarctida sunt probabil cei mai puțin explorați de pe Terra. Deși se întinde pe o suprafață similară Alpilor, lanțul muntos Gamburtsev este complet acoperit de cel puțin 600 m de zăpadă și gheață. Însă, conform geofizicienilor Universității Columbia, gheața acționează ca un adevărat strat protector ce a împiedicat eroziunea munților în ultimii 34 milioane de ani.

Munţii Subglaciari Gamburtsev au fost descoperiți în 1958 de către o expediție sovietică și au primit numele geofizicianului rus Grigory Aleksandrovich Gamburtsev. Timp de 50 de ani au rămas neexplorați, fiind acoperiți de un strat de zăpadă și gheață cu o grosime de până la 3 km. Între 2007 și 2009, o echipă internațională a utilizat două avioane echipate cu radare capabile să penetreze gheața, gravimetre și magnetometre pentru cerceta munții.

Conform studiului „East Antarctic rifting triggers uplift of the Gamburtsev Mountains” publicat în revista Nature, lanțul muntos s-a format ca urmare a mai multor evenimente tectonice începând de acum un miliard de ani. În acea perioadă, coliziunea micro-continentelor a dat naștere primilor munți Gamburtsev, dar aceștia s-au erodat în timp păstrându-se doar baza.

Începând de acum 250 milioane de ani până în urmă cu 100 milioane de ani, destrămarea supercontinentului Gondwana a condus din nou la ridicarea scoarței terestre și crearea munților Gamburtsev în forma actuală. Din urmă cu aproximativ 34 milioane de ani, întregul lanț muntos, cu o lungime de 800 km, a fost acoperit de o calotă de gheață și zăpadă.

Noul studiu, „Freezing of ridges and water networks preserves the Gamburtsev Subglacial Mountains for millions of years” publicat în Geophysical Research Letters, susține că a descoperit o adevărată „fântână a tinereții” la baza munților. În mod normal, munții se erodează în timp datorită condițiilor de mediu, vârfurile devenind mai puțin ascuțite, întregul munte pierzând în înălțime și devenind mai rotund.

Deși este contemporan cu Munții Apalași, lanțul Gamburtsev se aseamănă mai mult cu Munții Stâncoși, care sunt cu aproape 200 milioane de ani mai tineri. În acest caz, rețeaua vastă de lacuri și râuri de la baza munților Gamburtsev pare să fie avut efectul contrar, protejându-i de eroziune. Zăpada care se așterne la suprafață aduce temperaturi mai scăzute către vârfurile munților printr-un proces denumit răcire divergentă. În același timp, căldura care radiază din stratul de rocă topește gheața din văile adânci dând naștere la râuri și lacuri. Presiunea exercitată de greutatea gheții forțează apa în sus, iar temperatura mai scăzută o îngheață din nou de-a lungul crestelor, conservate astfel criogenic.

Cercetătorii susțin că un mecanism similar ar fi putut acționa și în cazul altor lanțuri muntoase din zonele reci, cum ar fi Munții Torngat din Peninsula Labrador (Canada) sau Munții Scandinaviei, ce se întind de-a lungul Peninsulei Scandinave în Norvegia, Suedia și Finlanda.

Gamburtsev
Imagine radar a munților Gamburtsev și văile cu apă / imagini Timothy Creyts

Surse: The Earth Institute at Columbia University, British Antarctic Survey, Nature, Geophysical Research Letters