Musa nanensis sau Kluai Si Nan – un nou bananier din Thailanda

Musa nanensis
Musa nanensis, bananierul din Thailanda / foto Swangpol & Sasivimon

În nordul Thailandei, cercetătorii universității Mahidol au descoperit o nouă specie de bananier. Descris și denumit științific drept Musa nanensis, bananierul este deosebit de toatele celelalte specii ale genului Musa prin caracteristicile florilor. În limba thailandeză, planta a fost botezată Kluai Si Nan, ce s-ar traduce aproximativ „banana renumită din Nan”. Ca multe alte specii tropicale, Musa nanensis este amenințată cu dispariția din cauza despăduririlor masive din regiune.

Genul Musa face parte din familia Musaceae și cuprinde peste 70 de specii de plante cunoscute în mod comun drept bananieri. Deși la prima vedere ar putea părea plante lemnoase, arbuști sau copaci, bananierii și celelalte specii din familia Musaceae sunt plante erbacee, putând fi considerate „ierburi gigant” ce ajung până la o înălțime de cca. 15 m.

Noua specie a fost descoperită într-o singură zonă din provincia Nan, în nordul Thailandei, la granița cu Laos. Deși au identificat-o prima dată în 2002, cercetătorii nu au reușit să găsească mai mult de 50 de plante în regiunea menționată. Bananierul poate fi întâlnit la altitudini de aproximativ 835m, înflorind tot timpul anului.

Planta poate ajunge la o înălțime de până la 3m, având până la 10 inflorescențe, fiecare cu până la 10 banane. Fructele au o lungime de aproximativ 7 cm și cca. 1,5 cm în diametru. La fel ca la majoritatea speciilor sălbatice de bananier, fructele produse de Musa nanensis sunt necomestibile, în sensul că sunt greu de consumat datorită numărului mare de sâmburi și conținutului redus de pulpă.

Majoritatea bananelor pe care le găsim de obicei în magazine au fost obținute prin selecții repetate și încrucișări ale speciilor sălbatice Musa acuminata și Musa balbisiana, fiind acum sterile și, prin urmare, lipsite de sâmburi. Alte specii sălbatice, precum Musa basjoo – „bananier japonez”, sunt vândute acum pe post de plante ornamentale. Aspectul florilor ar putea contribui și la salvarea speciei Musa nanensis, al cărei habitat natural este amenințat de defrișări. Descrierea speciei a fost publicată în Systematic Botany cu titlul „Musa nanensis, a New Banana (Musaceae) Species from Northern Thailand”.
Surse: Mahidol University, Systematic Botany, NovaTaxa