Nașterea prin cezariană și autismul

Panglica pentru înţelegerea autismului
Panglica pentru conștientizarea tulburărilor din spectrul autismului

Numărul de nașteri prin cezariană a crescut, la fel și incidența autismului. Dar există vreo corelație între cele două fenomene? Primele date sugerau că cezariana ar putea crește riscul de autism, dar un nou studiu oferă o imagine mai completă. Concluziile cercetării par să infirme asocierea cauzală și sugerează posibile origini comune.

„Autismul” este un termen folosit pentru mai multe tulburări de dezvoltare caracterizate printr-o evoluție anormală care afectează comunicarea și interacțiunea socială. Cauzele exacte ale autismului nu sunt încă cunoscute, dar cercetări recente sugerează un exces de sinapse în creier, iar ca metodă de tratament pentru moment – intervenția timpurie.

Cezariana este intervenția chirurgicală prin care fetusul este extras din uter, fiind recomandată în unele cazuri din variate motive medicale, în special atunci când o naștere normală ar putea pune în pericol viața bebelușului sau mamei. Însă, în ultimele două decenii, cezariana a devenit una dintre cele mai comune intervenții chirurgicale din lume, depășind cu mult necesitățile medicale.

Cum cele două fenomene, creșterea numărului de cezariene efectuate și incidența autismului, păreau să fi avut loc în același timp, s-a pus întrebarea dacă nu cumva sunt corelate. Studiile inițiale, bazate pe analize statistice, sugerau o creștere cu până la 23% a riscului de a dezvolta tulburări din spectrul autismului la copiii născuți prin cezariană.

Noua cercetare a studiat datele medicale de la aproape 2,7 milioane de copii, născuți în Suedia între 1 ianuarie 1982 și 31 decembrie 2010. Dintre aceștia, un număr de 28290 au fost identificați în timp cu tulburări din spectrul autismului. Deși studiul a confirmat că bebelușii născuți prin cezariană sunt cu 20% mai susceptibili să fie diagnosticați cu autism, după corelarea cu datele privind frații sau surorile, acestă asociere nu s-a confirmat.

Autorii cercetării susțin că nu cezariana în sine conduce la creșterea riscului autismului, ci motivele care au determinat realizarea intervenției chirurgicale s-ar putea număra printre cauzele autismului. Printre aceste cauze comune ar putea fi anumite mutații genetice sau factori de mediu. Pentru moment însă, nu s-a reușit identificarea unei cauze genetice a autismului, iar influența expunerii la poluanți a fost constatată doar statistic.

În concluzie, așa cum vaccinurile nu cauzează autism, nașterea prin cezariană și autismul nu par să fie corelate de o relație de cauzalitate. Totuși, așa cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății, cezariana este o intervenție chirurgicală care ar trebui efectuată doar în cazurile justificate medical. Studiul „Association Between Obstetric Mode of Delivery and Autism Spectrum Disorder” a fost realizat de cercetători ai Universității Cork din Irlanda și Karolinska Institutet din Suedia, fiind publicat în revista JAMA Psychiatry.
Surse: JAMA Psychiatry, Journal of Child Psychology and Psychiatry, World Health Organization