Nokia X – primele Nokia cu Android (imagini, preț și specificații oficiale)

Nokia X Dual-SIM
Nokia X Dual-SIM

Nokia X este noua familie de telefoane Nokia cu Android, compusă din Nokia X, Nokia X+ și Nokia XL. După un lung șir de zvonuri, smartphone-ul Nokia cu Android a fost anunțat oficial, compania dezvăluind la Mobile World Congress 2014 o întreagă gamă de produse. Așa cum anticipam, telefoanele din gama Nokia X nu sunt modele cu performanțe deosebite, ci sunt produse ieftine orientate cu prioritate către țările în curs de dezvoltare.

În cursul prezentării oficiale, Stephen Elop a recunoscut că gama Nokia X este un soi de „cal troian”, o modalitate prin care utilizatorii de Android să se familiarizeze cu produsele și serviciile Microsoft. Nokia X face trecerea de la gama Asha la seria Lumia cu WP8, oferind posibilitatea de a rula aplicații Android și serviciile Microsoft, la un preț rezonabil.

Primul smartphone din gamă este denumit chiar Nokia X și are următoarele dotări: ecran de 4 inch IPS LCD la rezoluție 800 x 480 pixeli, 512MB memorie RAM, procesor Dual-Core Qualcomm Snapdragon 8225 la 1GHz și cameră de 3MP.

Nokia X+ are în plus, față de modelul de bază, 768MB memorie RAM, restul specificațiilor fiind identice. Nokia XL este cel mai mare model din gamă, având un ecran de 5 inch IPS LCD (800 x 480 pixeli), 768MB memorie RAM și cameră de 5MP cu autofocus și flash, dar același procesor ca și Nokia X și X+. Cele trei telefoane au memorie internă de până la 32GB, posibilitatea de a adăuga un card MicroSD și sunt compatibile cu rețelele 3G, având și versiuni Dual-SIM.

Din punct de vedere al softului, gama Nokia X rulează Nokia X software platform 1.0, o versiune personalizată de Android Jelly Bean 4.1.2 din care au fost excluse serviciile Google, precum Maps și Gmail, fiind înlocuite cu produse similare Microsoft și Nokia.

Prețurile, fără taxe și subvenții din partea operatorilor, sunt 89 Euro pentru Nokia X, 99 Euro pentru X+ și 109 Euro pentru Nokia XL. În România ar putea ajunge la cca. 500 lei pentru X, aproximativ 560 lei Nokia X+ și cca. 620 lei pentru Nokia XL, reprezentând o concurență serioasă pentru produse precum Allview A5 Duo.

Nou: Gama Nokia X cu Android este disponibilă în magazine, Nokia X Dual SIM Black la prețul de aproximativ 450 lei sau Nokia X Dual-SIM White.

Așa cum ne așteptam, gama Nokia X nu va revoluționa tehnologia și ar putea să dezamăgească atât fanii companiei, cât și pe utilizatorii de smartphone cu Android. Familia Nokia X poate fi descrisă drept „veriga lipsă” între gama Asha și seria Lumia. Nokia X va fi un telefon DualSIM mai bun decât Nokia Asha 210, dar nu va avea performanțe similare cu Nokia Lumia 520. În concluzie, Nokia X nu va concura cu smartphone-uri de top WP8 sau Android, precum Lumia 1320 sau Galaxy S4, dar va încerca să obțină o cotă de piață din segmentul telefoanelor accesibile, cu un preț în jurul valorii de 100 de Euro.

Sursă: Nokia

updated
updated