Noul Atlas Internațional al Norilor

Volutus
Nor Volutus în Australia / foto © Michael Broadmeadows

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a publicat un nou Atlas Internațional al Norilor, la 30 de ani după ultima ediție. Atlasul include o nouă specie de nori – Volutus, propune cinci „nori speciali” și detaliază mai multe caracteristici ale norilor deja recunoscuți oficial. Pentru prima dată, Atlasul Internațional al Norilor a fost publicat în format digital, oferind acces gratuit la o serie de resurse privind norii.

OMM clasifică norii în 10 genuri: Stratus (St), Nimbostratus (Ns), Cumulonimbus (Cb), Cumulus (Cu), Stratocumulus (Sc), Altostratus (As), Altocumulus (Ac), Cirrostratus (Cs), Cirrocumulus (Cc) și Cirrus (Ci). Primii cinci sunt nori de altitudine joasă, Altostratus și Altocumulus sunt nori de altitudine medie, iar ultimii trei sunt nori de altitudine mare.

genuri de nori
Genuri de nori / imagine WMO/SciNews.ro

Atlasul introduce o nouă specie – Volutus sau „norul rolă” (de la cuvântul latin volutus – „rulat”). Acesta este un nor lung, de obicei jos, orizontal, cu formă tubulară și apare adesea să se rotească în jurul axei orizontale. Volutus poate apărea la altitudine joasă (Stratocumulus) și rareori la altitudine medie (Altocumulus).

Totodată sunt introduse cinci noi caracteristici ale norilor: Asperitas, Cavum, Cauda, Fluctus și Murus. Asperitas erau cunoscuți neoficial drept Undulatus asperatus, dar OMM a decis că nu se impune crearea unei noi specii de nori, definindu-i în schimb ca structură sub formă de val ce poate apărea la speciile din genurile Stratocumulus și Altocumulus.

undulatus asperatus
Asperitas (Undulatus asperatus) / imagine Alex Schueth

Atlasul norilor mai propune și cinci „nori speciali”: Cataractagenitus, Flammagenitus, Homogenitus, Silvagenitus și Homomutatus. Sufixul „genitus” indică factori locali care au condus la producerea norilor: cascade, focuri de vegetație, diverse activități umane și păduri, iar „mutatus” indică transformarea dintr-o altă formă. Mai multe detalii despre toate tipurile de nori pot fi găsite pe pagina International Cloud Atlas.

Sursă: WMO