Olduvai Hominin 86 (OH 86) – cea mai primitivă mână umană

OH 86
Olduvai Hominin 86 – OH 86 / foto M. Domínguez-Rodrigo

Olduvai Hominin 86 (OH 86) pare doar un mic os fosilizat, dar descoperirea sa are o importanță deosebită. Conform studiului publicat în revista Nature Communications, OH 86 este cea mai veche falangă similară unui om modern, descoperită până acum. Având o vechime de peste 1,84 milioane de ani, OH 86 provine de la un hominin neidentificat care a trăit în zona Marelui Rift din estul Africii.

Situl Olduvai Gorge din Tanzania a furnizat printre cele mai interesante fosile de hominini, strămoșii omului modern și speciile înrudite cu aceștia, printre care și OH 7 sau „Copilul lui Johnny”. OH 86 a fost descoperit în Philip Tobias Korongo (PTK), un nou sit din zona Olduvai Gorge, situat la doar 500m de locul în care a fost descoperit FLK 22 Zinjanthropus, specie denumită Paranthropus boisei sau Australopithecus boisei.

De altfel, OH 86 ar fi conviețuit alături de Paranthropus boisei și Homo habilis, dar pare să fi fost mult mai înalt. Fragmentul osos este o falangă proximală, cel mai probabil primul os al degetului mic de la mâna stângă. Deși este similar cu fosilele Homo erectus, OH 86 pare să fi fost de talie mai mare decât celelalte specii contemporane și mai apropiat de dimensiunile unui om modern, așa cum se poate observa din imaginea următoare.

Olduvai Hominin 86
OH 86 și mâna unui om modern / imagine Jason Heaton

Forma oaselor mâinii la omul modern este considerată un rezultat al evoluției pe parcursul utilizării uneltelor. Din acest punct de vedere, OH 86 se aseamănă cu Homo sapiens și se deosebește de australopiteci și Homo habilis. Din fosilele descoperite până acum, OH 86 este cel mai vechi exemplu de mână asemănătoare omului modern. Pe baza analizei dovezilor arheologice, autorii studiului consideră că, în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, unii dintre hominini au început să prezinte o adaptare redusă la viața în copaci și să dobândească caracteristici similare mâinii omului modern.

Totuși, diversitatea mare a speciilor de oameni primitivi face dificilă identificarea unei linii evolutive clare. Noi studii sugerează că Australopithecus prometheus ar fi putut trăi chiar mai devreme decât Lucy (Australopithecus afarensis), Australopithecus deyiremeda se număra printre contemporani, iar cele mai vechi unelte din piatră ar precede apariția omului. Cercetătorii speră să descopere mai multe fosile similare OH 86 pentru a putea înțelege relațiile cu speciile alături de care pare să fi locuit, Paranthropus boisei și Homo habilis.
Sursă: Nature Communications