OnePlus 3 – cel mai bun smartphone, de care nu ai nevoie

oneplus-3-graphite
OnePlus 3

Noul OnePlus 3 are cel mai puternic procesor disponibil pentru un smartphone, 6GB memorie RAM, cameră de 16MP și un preț de numai 400 Euro. La data lansării, OnePlus 3 este cel mai performant smartphone cu Android, dar cine are nevoie de el? Iar întrebarea nu este valabilă doar pentru OnePlus, ci și pentru alte modele ce vor debuta în viitorul apropiat. În lipsa unor inovații reale, majoritatea producătorilor de telefoane mobile se rezumă la îmbunătățirea specificațiilor, strategie care nu are însă o valoare reală în utilizarea de zi cu zi.

După OnePlus One și OnePlus 2, am putea crede că producătorul chinez a evaluat atent piața și a ajuns la o strategie optimă care să îi mulțumească pe clienți și, evident, să îi aducă profit. OnePlus 3 reușește însă să impresioneze doar prin numere, specificații tehnice ce pot fi rezumate într-o frază. OnePlus 3 este dotat cu chipsetul Qualcomm Snapdragon 820 (procesor Quad-Core Kryo 2 x 2,2 GHz, 2 x 1,6 GHz și GPU Adreno 530), 6GB memorie RAM LPDDR4, spațiu de stocare 64GB și acumulator de 3000 mAh.

Desigur, toate acestea fac din OnePlus 3 cel mai performant smartphone cu Android, mai ales raportat la prețul de 400 Euro la care ar trebui să fie comercializat în Europa. Dar ce aplicație Android prezentă sau viitoare necesită 6GB memorie DDR4? Un model de bază MacBook Air și majoritatea portabilelor cu Windows 10 au 4GB memorie, valoare suficientă pentru toate aplicațiile folosite în mod frecvent. Deși există proiecte precum Maru, care ar permite utilizarea unui smartphone Android cu un sistem de operare Debian Linux, este puțin probabil să atragă un interes crescut în perioada imediat următoare.

Cu aceste mențiuni, OnePlus 3 rămâne un smartphone cu raport bun preț/performanță. Camera principală are senzor Sony IMX 298 de 16MP, stabilizare optică a imaginii, apertură f/2.0 și poate filma la rezoluție 4K. Camera frontală are un senzor Sony IMX179 de 8 MP ce poate filma la rezoluție Full HD (1080p/30cps). Ecranul Optic AMOLED de 5,5 inch are rezoluție Full HD (1920 x 1080 pixeli, 401 ppi) și este protejat de sticlă Corning Gorilla Glass 4. Desigur, OnePlus 3 are conectivitate 4G LTE, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, NFC, GPS, GLONASS, senzor de accelerație, proximitate, giroscop și, în plus, cititor de amprente.

OnePlus 3 ar trebui să fie comercializat în Europa la prețul de 400 Euro, iar în România va ajunge probabil, cel puțin inițial, la peste 2100 lei. Chiar și la acest preț, OnePlus 3 costă cu aproximativ 1000 lei mai puțin decât Galaxy S7 și S7 edge sau cele mai ieftine modele iPhone 6s și iPhone 6s Plus. Dacă performanțele lui OnePlus 3 sunt mai importante decât funcțiile și avantajele oferite de Samsung și Apple, rămâne la latitudinea fiecărui cumpărător.

Sursă: OnePlus