„Orașul pierdut” submarin din Zakynthos este o formațiune geologică

Zakynthos
„Orașul pierdut” din Zakynthos a fost construit de microorganisme / foto University of Athens

„Orașul pierdut” submarin din apropierea țărmului insulei Zakynthos nu este altceva decât o formațiune geologică, conform unui nou studiu realizat de cercetători britanici și greci. Ceea ce păreau a fi coloane și pavaje dintr-un necunoscut oraș antic grecesc, sunt în fapt doar concrețiuni formate cu ajutorul bacteriilor în urmă cu până la cinci milioane de ani. Chiar dacă nu sunt ruinele vreunei civilizații dispărute, formațiunile prezintă interes pentru cercetători.

Insula Zakynthos (Ζάκυνθος) este situată în vestul Greciei, în Marea Ionică, fiind o cunoscută destinație turistică. De altfel, turiștii au observat prima dată formațiunile subacvatice din apropierea țărmului Golfului Alikanas în vara anului 2013. Cum „oraș pierdut” sau „civilizație dispărută” sunt termeni ce pot atrage mai mulți vizitatori, autoritățile locale s-au grăbit să anunțe descoperirea unor „ruine antice submarine”.

Ulterior, arheologii greci au studiat locația și nu au descoperit artefacte asociate de obicei unei așezări umane, cum ar fi monede sau ceramică. Prin urmare, au sugerat că ar putea fi un fenomen natural, pe care nu puteau însă să îl explice. Această ipoteză a cercetătorilor a dat însă naștere la diverse teorii conspiraționiste, care au circulat pe Internet, cu privire la „ascunderea adevărului” de către autorități. La acea dată, Grecia avea probleme mult mai serioase decât presupusul oraș submarin, iar cercetările au fost abandonate.

Acum, o echipă formată din cercetători ai  Universității East Anglia (Norwich) și Universității din Atena a reluat studierea rocilor ce păreau a fi părți din coloane și pavaje stradale. Oamenii de știință au efectuat analize chimice și mineralogice, au utilizat microscopia, scanarea cu raze X și analiza izotopilor pentru a determina originea rocilor. Conform studiului publicat, structurile sunt concrețiuni hidrocarburice formate în urma cu cel mult 5 milioane de ani. Astfel, metanul care se degajă prin sedimente este oxidat de microorganisme, formând un compus mineral. În acest caz, cercetătorii au descoperit dolomită, un mineral compus din carbonat de calciu și magneziu. În timp, concrețiunile au fost erodate și descoperite de apa mării.

concretiuni
Concrețiuni submarine confundate cu pavaje și coloane / foto University of Athens

Procese similare au fost semnalate și în Marea Nordului, dar de obicei au fost întâlnite la sute sau chiar mii de metri sub apă. Așadar, „orașul pierdut” submarin din Zakynthos nu a fost populat de eleni în urmă cu două mii de ani, ci de microorganisme în urmă cu milioane de ani. Iar ceea ce păreau a fi coloane grecești, au fost în realitate scurgeri de metan din sedimentele submarine. Studiul „Exhumed hydrocarbon-seep authigenic carbonates from Zakynthos Island (Greece): Concretions not archaeological remains” poate fi consultat în revista Marine and Petroleum Geology.
Surse: Marine and Petroleum Geology, University of East Anglia